E500facelift 發表於 2021-11-22 18:16

為何鐵巴唔專利化

黨鐵巴士同專利巴士運作模式相差不大,專利化既話,應該可以自己做返東鐵K巴,而且d巴士可以行足18年,唔受現行既商用車政策所影響(15年退役期限),亦唔洗掛客運營業證先載客

當然專利化既話,黨鐵可能要另開一間附屬既公司去拎專營權(可以繼續提供同鐵路免費轉乘優惠),但專利巴士點都好過非專利巴士,都唔明點解唔做專利化

GA6072 發表於 2021-11-22 18:37

黨大於一切,你唔明?

1372mm 發表於 2021-11-22 19:27

你覺得城新九會唔會發老脾?

Kirino 發表於 2021-11-22 19:42

鐵巴車尾唔係都有掛營業證?

E500facelift 發表於 2021-11-22 19:57

Kirino 發表於 2021-11-22 19:42
鐵巴車尾唔係都有掛營業證?

係,有掛營業證

kei_hk 發表於 2021-11-23 11:36

除左部車可以用多3年之外﹐睇唔出MTR 巴士專利化有什麼好處。

非專營業證﹐現有的已經係資產﹐只係一個數字遊戲。
而且﹐之前政府都特別出多幾個證給MTR 加車﹐唔駛MTR再在市場上搵證。

反正開線都要政府批准﹐真係睇唔出實際上點解有此需要。
其他交通競爭者﹐亦睇唔到支持/反對專利化的理由。

而家做非專﹐必要時MTR 仲可以唔做﹐叫其他人接手﹐唔再需要提供轉乘;P
相反做左非專﹐就無得甩身。;P

ky927 發表於 2021-11-23 11:41

應該掉返轉,點解港鐵係交通上已經有咁大優勢,仲要俾佢營運輔助巴士?我覺得應該將鐵巴呢part開放返其他營運商包括綠小及5間專營巴士。

港鐵食返個轉乘優惠就得

士刁拔尼.奧 發表於 2021-11-24 19:55

kei_hk 發表於 2021-11-23 11:36
除左部車可以用多3年之外﹐睇唔出MTR 巴士專利化有什麼好處。

非專營業證﹐現有的已經係資產﹐只係一個數 ...

如果專利化,以至俾其他人做
可預見的是K12,14,17,18轉乘優惠會消失
畢竟呢一批線係一種「類似專利巴士」營運模式下,俾條線經營權俾鐵而線仍由九巴擁有,九巴收返難保按現有區內線收費模式處理

至於西面果堆,始終有條例限制佢要為偏遠地區提供接駁,所以冇得話交俾人做,只係專唔專利其實冇分別

Choi 發表於 2021-11-24 20:00

畢竟呢一批線係一種「類似專利巴士」 ...

到時71S行足七日仲唔暴動?

E500facelift 發表於 2021-11-24 21:10

畢竟呢一批線係一種「類似專利巴士」 ...

假如真係專利化後,鐵巴唔可以自己做返東鐵K巴?
頁: [1] 2
查看完整版本: 為何鐵巴唔專利化