VK4642 發表於 2022-2-25 16:30

豐田Coaster幾時會有小改款?

豐田既汽車出新款後3年都會有小改款,例如2014年款Noah在2017年出Facelift版本。但第7代Coaster自從2017年推出至今仍未有任何車身改動既消息,遲佢轉款既Camry都出埋Facelift,唔知幾時到Coaster?

leslie 發表於 2022-2-27 01:43

商用車唔洗改得咁密,上代子彈頭都是改款FL了2,3次左右,用了15-20年,平均5年換一次已好密

VK4642 發表於 2022-3-12 23:08

leslie 發表於 2022-2-27 01:43
商用車唔洗改得咁密,上代子彈頭都是改款FL了2,3次左右,用了15-20年,平均5年換一次已好密 ...

「另一方面,豐田亦準備於年內推出全新歐盟六期引擎公共小巴。有別於過去 10 年採用日野 N04C 系列的 4 公升引擎,新小巴將採用同廠 Hiace 客貨車使用的 1GD 系列 2.8 公升引擎,最大馬力維持在 150 匹、最大扭力 42.8kgm,及搭配全新 6 前速自動波波箱。

新引擎型號的 Coaster 暫定僅會供應於公共小巴、學童私家小巴及用於院舍服務的復康巴士市場,但已預留 24 座位公共巴士規格。廠方型號亦會由「XZB70」更改為「GDB70」。」

GDB70唔通就係我提到既小改款?

ads190 發表於 2022-3-13 10:56

VK4642 發表於 2022-3-12 23:08
「另一方面,豐田亦準備於年內推出全新歐盟六期引擎公共小巴。有別於過去 10 年採用日野 N04C 系列的 4...

月初豐田有新聞稿提到Coaster差唔多出新版,但睇唔到係小改款定抑或只係「一部改良」。而據最近嘅日版Coaster使用說明書第399頁,預期新版連短陣同超長陣都有得配1GD偈(日本本土)。
XZB70轉GDB70只係解隻偈由N04C系改成GD系,小改款一般唔會喺車型代號睇得到。

(段嘢係唔係源自Minibus Collections fb?)

VK4642 發表於 2022-3-13 23:17

ads190 發表於 2022-3-13 10:56
月初豐田有新聞稿提到Coaster差唔多出新版,但睇唔到係小改款定抑或只係「一部改良」。而據最近嘅日版Coa ...

睇GDB70規格表除左引擎外其餘同XZB70R無分別,應該好少機會改車殼
頁: [1]
查看完整版本: 豐田Coaster幾時會有小改款?