ricky 發表於 2022-5-1 17:34

沙田坳道40P及234D獲編獨立企位...

沙田坳道巴士站各線企位大執位,最值得一提係九巴40P同234D分別獲編獨立企位(如圖)。前者雖然已全日服務,但仍然係一條班次疏落的路線,後者更加只係平日放工時間開得兩班,唔起眼,照道理根本唔使俾佢地獨立企位。難得九巴有意將40P同234D加班(甚至將234D做半全日或全日),在沙田坳道呢個大站執定靚位俾佢地先?

ccicoltd 發表於 2022-5-1 17:45

不如理解避免排錯隊搭錯車。

AVBWU291 發表於 2022-5-1 18:02

想太多了,純粹人多拆開排隊位啫,好多繁時線都係咁㗎啦。富怡花園夠將118P拆咗出嚟,唔通要全日咩

asv98.kw131 發表於 2022-5-1 18:05

應該係最近鍾意畫排隊線
78K 277A N78 三條線都係去沙頭角(先不論呢個站主要係落客為主),277A 只係繁時服務,N78 又唔會同 78K 277A 一齊到站,所以應該只係九巴最近鍾意分翻開唔同路線排隊。

MB452 發表於 2022-5-1 18:14

asv98.kw131 發表於 2022-5-1 18:05
應該係最近鍾意畫排隊線
78K 277A N78 三條線都係去沙頭角(先不論呢個站主要係落客為主),277A 只係繁時 ...

呢個位...
應該係九巴純粹唔想城巴畫線,所以霸左地盤先?;P

JX9097 發表於 2022-5-1 18:56

樓主會唔會過份解讀?

jocosben 發表於 2022-5-1 19:06

JX9097 發表於 2022-5-1 18:56
樓主會唔會過份解讀?

樓主日常

HN745 發表於 2022-5-1 19:17

小事化大:L

EX-TL 發表於 2022-5-1 19:37

應該關心輪椅排隊位畫咗做234D, 平日傍晚有輪椅等車點樣迫埋去.

ricky 發表於 2022-5-2 09:57

EX-TL 發表於 2022-5-1 19:37
應該關心輪椅排隊位畫咗做234D, 平日傍晚有輪椅等車點樣迫埋去.

巴士埋站,司機實識就位俾輪椅客上落車嘅
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 沙田坳道40P及234D獲編獨立企位...