nchmt 發表於 2022-5-13 21:39

西隧秘之綠色

咁我覺得呢份係官方交通通告啦 應該格式上係準確既
啱啱拉近啲新城個通告睇發現905同930既綠色好似有些少差別
但係隔離啲淺藍色都係統一色調
撇除上錯色呢個因素 (因為copy and paste應該唔會改左色掛) 兩組線既分別應該係一條聯營 一條獨營
係咪姐係獨營西隧線同聯營西隧線係官方使用上既綠色係唔同綠色黎架呢
求解說

(這問題不包括實際站牌上綠色色調的分野)

Quanta 發表於 2022-5-13 21:49

一間新巴 一間城巴

MatthewY 發表於 2022-5-13 22:21

其實作為普通市民都唔會理呢啲,係得巴士迷先有興趣,真係想解開謎底嘅話,就要問整呢份嘢嘅人

nchmt 發表於 2022-5-13 22:40

MatthewY 發表於 2022-5-13 22:21
其實作為普通市民都唔會理呢啲,係得巴士迷先有興趣,真係想解開謎底嘅話,就要問整呢份嘢嘅人 ...

問到早問左啦 就唔洗係到求教啦大哥

teddybus 發表於 2022-5-13 22:53

nchmt 發表於 2022-5-13 22:40
問到早問左啦 就唔洗係到求教啦大哥

You may dial the hotline and ask the CS, though no one cares actually

S3bl430 發表於 2022-5-13 22:55

可能只是粗心大意,我睇新城的公告,用小畫家extract返930,930A,905,905A綠色背景顏色的數值
https://www.bravobus.com.hk/tc/u ... 20506_1M_301_TC.pdf

930的是R1,G160,B57
905的是R0,G160,B56
930A的是R64,G173,B73
905A的是R1,G160,B57

感覺上職員在930A果格揀左淺一格的顏色

#認真我便輸了

lsc04d11 發表於 2022-5-13 22:58

冬至976,969系嗰堆通告 都已經有呢個問題啦

EX-TL 發表於 2022-5-14 00:25

平時站牌隻綠色, 都係城巴淺啲, 新巴深啲.

KC3555 發表於 2022-5-14 00:42

淨係一個城巴站牌,佢嘅藍色都可以好多種。(連字體都可以各有千秋)
淨係一個新巴站牌,佢嘅紫或深藍色都可以好多種。
淨係一個龍運站牌,同樣S線都有唔同顏色。
乜有關係咩?

ky927 發表於 2022-5-14 00:52

其實兩間西隧線嘅綠不嬲都唔同架

普通線個底色都係一間藍一間紫

但想反而問嘅係,黃底紅字嘅海傍線顏色係幾時取消?
頁: [1] 2
查看完整版本: 西隧秘之綠色