kay 發表於 2022-5-16 11:35

GOOGLE TREND INSIGHT

今次嘗試下用GOOGLE TREND加埋東鐵過海
去睇有無機會量化到香港人諗法

先聲明,試過好一部份配搭
但好多都做唔到想要結果
以下算係有D睇頭
但當然同本人目標差好遠
只係當玩樂用

巴士絕大部份時間都陪跑
1.
東鐵興奮篇
關注度未打回原形
(反而東鐵本身能見度可以研究)

2.
但MTR SURE WIN
相信打英文簡單方便

3.
1M輸埋比轉乘優惠

4.
英文簡稱參照

qunow 發表於 2022-5-16 12:07

啲人平時點會無啦啦去Google打間公司名或者路線名?除非有咩特別問題。另外一般人鬼知咩叫CTB?

PF2802 發表於 2022-5-16 12:13

啲人無端端google九巴做乜? 搭開嘅更加冇嘢要搵

Quanta 發表於 2022-5-16 12:57

PF2802 發表於 2022-5-16 12:13
啲人無端端google九巴做乜? 搭開嘅更加冇嘢要搵

為咗影襯出鐵有幾受歡迎囉

ky927 發表於 2022-5-16 13:12

sorry 我以為google叻到有location 流量可以做分析 😂😂😂😂 原來about關鍵字

sorry my bad😂😂😂

ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-16 17:11

ky927 發表於 2022-5-16 13:12
sorry 我以為google叻到有location 流量可以做分析 😂😂😂😂 原來about關鍵字

sorry my bad😂😂😂

Google 真係得嘅
通常著名景點會反映到個place嘅live有幾busy
不過(海底隧道)巴士站就應該冇

tina 發表於 2022-5-16 17:14

用詞未必準

攞1M巴士為例,我都只係打1M
其次轉乘優惠會有人打轉車優惠,用會展兩蚊優惠可能會仲好

Ricky403 發表於 2022-5-16 17:47

其實都睇唔到啲乜
而家返放工搭乜都好少要自己search

不如咁講,大部分人自動波都係鐵路
發現有巴士線更抵搭先會轉搭巴士
(例如本人家中兩老,知道有直達巴士後即刻轉搭巴士,因為有得坐同平啲)
問題就係塞車令到上繁搭巴士成本上升
所以上繁巴士跌客都在所難免
頁: [1]
查看完整版本: GOOGLE TREND INSIGHT