ricky 發表於 2022-5-22 09:50

Choi 發表於 2022-5-22 09:29
可能霸位開新線呢

唔出奇。呢度有站友在F版建議過開四美街至南區經薄扶林道巴士線,似970同970X嘅變種路線,新巴可FF下。 到時797可以停番出面彩虹道算數,畀新線入總站。

edhong 發表於 2022-5-22 09:54

kei_hk 發表於 2022-5-22 11:24

JV1376 發表於 2022-5-22 00:33
好似268C/269C咁,一係行彩虹道,一係唔入交匯處直接停返鑽石山站算啦,交匯處已經離新蒲崗更遠,仲兜交 ...

真心講﹐以整體交通流量去講﹐這2條線應該取消龍翔道分站。

就算用現時情況去講﹐下繁都只係幾班車才有2-3個人上車(2條線加埋計)﹐絕大部份人都係四美街上車。
倒不如轉番出去龍翔道後﹐直接去下一站黃大仙好過。

而按照下繁四美街的排隊情況﹐新 "總站" 啟用後﹐都不應只停龍翔道取消 四美街 "總站"。
因為人龍唔短﹐上客時間太長﹐影響埋龍翔道其他路線要等埋站﹐間接令慢線排晒巴士龍。

ccicoltd 發表於 2022-5-22 12:55

ricky 發表於 2022-5-22 09:47
新四美街總站各巴士線的走線如圖所示,屆時九巴74A,74B,74X,69C,89B,268C,269C及小巴1A,1S會駛入新總站,九 ...

一條小巴線 (日間 + 通宵) 可以佔 4 條坑,比巴士還用得多。

ky927 發表於 2022-5-22 13:13

ricky 發表於 2022-5-22 09:47
新四美街總站各巴士線的走線如圖所示,屆時九巴74A,74B,74X,69C,89B,268C,269C及小巴1A,1S會駛入新總站,九 ...
同鑽石山總站9成一樣,係多一個大入口
總站名真係叫四美街總站?定還是用上蓋物業個名?(啟鑽苑?)

ricky 發表於 2022-5-22 17:27

ky927 發表於 2022-5-22 13:13
同鑽石山總站9成一樣,係多一個大入口
總站名真係叫四美街總站?定還是用上蓋物業個名?(啟鑽苑?)

而家暫時叫「鑽石山綜合發展區公共交通交匯處」。到時可能叫「鑽石山(啟翔苑)」或「鑽石山(南)」卦?

Choi 發表於 2022-5-22 17:28

edhong 發表於 2022-5-22 09:54
So?根據你嘅地球係我嘅,我嘅地球當然係我嘅道理,797入去有一條專用嘅坑並不為過,最好梗係中間條雙坑 ...

拉唔到797都要學203E拉E23落去霸住條坑:lol

巴士的膠 發表於 2022-5-22 18:41

KW2523 發表於 2022-5-22 00:55
搬到咁出 其實同叫人行出去鑽石山站差唔多
基本上只得1A小巴同條招標線擺車真係有用
...

1A個站環境好過牛池灣村,長遠應該越嚟越多人用新站做轉乘點。新界線與其諗住繼續兜,不如改九龍灣線經啟新道入新蒲崗,喺大有街/八達街一帶設站,再上返龍翔道。

KTL-A137 發表於 2022-5-22 19:28

巴士的膠 發表於 2022-5-22 18:41
1A個站環境好過牛池灣村,長遠應該越嚟越多人用新站做轉乘點。新界線與其諗住繼續兜,不如改九龍灣線經啟 ...

1A 點都係牛池灣村先係客倉,本來采頤個位已經對區外客轉車客冇吸引力,鑽綜個角落位真係用嚟擺車多過集客

ricky 發表於 2022-5-22 20:06

ccicoltd 發表於 2022-5-22 12:55
一條小巴線 (日間 + 通宵) 可以佔 4 條坑,比巴士還用得多。

因為現行路線,只有1A同1S係做真正喺四美街做總站,佢霸得多坑都合理嘅。
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 正建造上蓋的新四美街總站