Sita1004-1017 發表於 2022-5-23 07:05

城二 龍運路線最新班次調整

龍運方面唔計A/R8車除咗N31同S64夜晚其他都沒有減班,A43P、A47X開返部分時段服務

城巴就E23系日間最疏加返上30,其他都同之前分別不大,E21X仍然只開一班

日頭有齊3條線揀(S64/S64X、S64C、S65),夜晚得一條S64反而要減班?S52/S56既垃圾服務係咪直到永遠?

lsc04d11 發表於 2022-5-23 07:26

龍運A38都只係三班都叫冇減班?

kitarolo 發表於 2022-5-23 07:34

最尾一句好認同
局部路段獨市但票價低,滿載都可能
僅打和(考慮往往僅單一個方向多客)

thorchan 發表於 2022-5-23 07:40

kitarolo 發表於 2022-5-23 07:34
最尾一句好認同
局部路段獨市但票價低,滿載都可能
僅打和(考慮往往僅單一個方向多客)

就算返逸東,市中心有車D人都唔會上,寧願等死38,雞都無得執。

kitarolo 發表於 2022-5-23 07:42

thorchan 發表於 2022-5-23 07:40
就算返逸東,市中心有車D人都唔會上,寧願等死38,雞都無得執。

請教係邊個時段?
我搭嘅時段不下於20個客
有部38喺度都上S52返逸東

fatpear 發表於 2022-5-23 07:47

連A47X都可以多班次過A21,屎水趕客真係一流
第5波爆前仲係開緊45分鐘一班嗰期,試過幾次下晝撞啱差唔多有車,喺碧海藍天上車出尖咀,其實唔係完全無客,幾次上層窗口位都超過一半有人坐由機場出嚟,位位$33/23再加幾個$8客,就算番入機場嗰程機乎吉車都未至於要蝕
之前第5波爆得咁勁cut到每日得番幾班都叫理解,但完全唔明點解「正常」番咁耐都仲可以只得幾班車

ricky 發表於 2022-5-23 07:57

A22仲未肯開番全日。;P

kitarolo 發表於 2022-5-23 08:01

fatpear 發表於 2022-5-23 07:47
連A47X都可以多班次過A21,屎水趕客真係一流
第5波爆前仲係開緊45分鐘一班嗰期,試過幾次下晝撞啱差唔多有 ...

A21又真係善水攞嚟
曾有一段時間我喺青馬
E線轉A21當係買位坐,而家
當然難以就到佢啲咁嘅班次

一係就港鐵見,一係就
E23喺佐敦步行去目的地

Sita1004-1017 發表於 2022-5-23 08:01

lsc04d11 發表於 2022-5-23 07:26
龍運A38都只係三班都叫冇減班?

我咪話除咗A車同R8

WR309 發表於 2022-5-23 09:20

A33X, A36, A38, A47X, N31, NA32, NA33, NA36, NA37 應該永久申請得減班, 除非去到開返關,
現時cut走得嘅班次都係極低載客量, 可以二合為一, 冇空間再減,
打從屯赤通車後, 龍運個時間表都寫得極不合成本效益, 唔係過密班次就過鬆行車時間,
甚至極多無謂私牌

S52, S56, A21 呢啲自己攞嚟, 唔係話少咗客就唔做,
依家A21年中都過唔少客A32<>42A,
你唔想做E21咪擺車做A21一小時一班搶錢, 正如隔離條A31衰極都有十幾個執
當A11要畀埋隧道費都可以加返咁多班, 九龍區唔應該係齋靠A29一條....
不過當E車佢都做到一小時一班, 已反映出唔多想做你生意

OT尋日黃昏東涌纜車站有白衫數客
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 城二 龍運路線最新班次調整