tommy14D 發表於 2022-6-29 12:12

7月7號長者八達通免費坐九巴

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/786780/anson-lo%E7%94%9F%E6%97%A5-7-7%E5%85%A8%E6%B8%AF%E9%95%B7%E8%80%85%E5%85%8D%E8%B2%BB%E6%90%AD%E4%B9%9D%E5%B7%B4-%E5%85%BC%E9%A6%96%E6%8E%A81-76%E7%94%9F%E6%97%A5%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E6%A8%A1%E5%9E%8B?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=entertainment
用樂悠卡長者米冇份?

-----------

下圖由 hkitalk.media 小編加上

有關天星小輪中環線 7/7 免費:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2145621-1-1.html

tommy14D 發表於 2022-6-29 12:14

於7月7日當天,65歲或以上長者持有效長者八達通卡及八達通產品,可免費乘搭九巴所有獨營路線(聯營路線、K12、K14、K17、K18、P960 及 P968 線除外)。屆時各巴士車窗前將放置告示牌,以顯示優惠是否適用於該路線。長者乘搭時須以「長者八達通卡」或八達通產品繳付車資,10 個工作天後至30 個工作天內以八達通乘巴士、消費或增值,車費回贈即自動存入八達通

tommy14D 發表於 2022-6-29 12:15

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/786780/anson-lo%E7%94%9F%E6%97%A5-7-7%E5%85%A8%E6%B8%AF%E9%95%B7%E8%80%85%E5%85%8D%E8%B2%BB%E6%90%AD%E4%B9%9D%E5%B7%B4-%E5%85%BC%E9%A6%96%E6%8E%A81-76%E7%94%9F%E6%97%A5%E5%B7%B4%E5%A3%AB%E6%A8%A1%E5%9E%8B?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=entertainment

Ohm 發表於 2022-6-29 12:23

7月7日係星期四要返工架,一來唔知會唔會多咗兩蚊雞搭車,二來陣間啲兩蚊雞上到車問點解扣咗$2又有排搞,好玩唔玩工作日先嚟搞

GD1570 發表於 2022-6-29 12:31

寫明65歲以上長者,樂悠卡對象都唔係65歲以上,當然無份啦。

Kj2052 發表於 2022-6-29 12:33

又係axxxx lx fans 搞…..

kei_hk 發表於 2022-6-29 12:51

GD1570 發表於 2022-6-29 12:31
寫明65歲以上長者,樂悠卡對象都唔係65歲以上,當然無份啦。
你這句本身就有問題﹐65+的人﹐都唔係樂悠卡的對象。;P

現實並且已經出現的例子 :

總會有人64歲唔知幾多個月申請了樂悠卡﹐3月正式開始用$2乘車。

來到而家6月尾7月頭﹐已經踏入65歲。:P

這班人﹐又真係唔會有/唔會買長者八達通卡的。
所以..... 65歲以上﹐唔一定係用長者八達通卡的。

更何況﹐政府已經表明65歲以上的人﹐需要分批轉用樂悠卡﹐已經開始接受申請。
65+的人用樂悠卡只會越來越多﹐最終係絕大部人符合資格的60+的人都會使用。
極少部份.... 就係自己唔去申請囉。

lsc04d11 發表於 2022-6-29 13:01

Ohm 發表於 2022-6-29 12:23
7月7日係星期四要返工架,一來唔知會唔會多咗兩蚊雞搭車,二來陣間啲兩蚊雞上到車問點解扣咗$2又有排搞,好 ...

你睇番贊助嘅係邊個 就知點解係工作日(7月7日)都要搞.....

GD1570 發表於 2022-6-29 15:15

kei_hk 發表於 2022-6-29 12:51
你這句本身就有問題﹐65+的人﹐都係樂悠卡的對象。

人哋個安排就係今年7月7日就實施...我又想問吓,到目前為止又有幾多65歲或以上人士拎到樂悠卡呢?
坦白,連6月份申請咗嘅1956年申請者嗰批寄出咗未都成問題啦!
至於64去65歲嗰班,其實樂悠卡咪又係一張個人八達通,
咁就已經好容易解釋到依班人已經係用舊制入面嘅長者八達通啦!

唔駛咁快諗到咁長遠囉!

kei_hk 發表於 2022-6-29 16:20

GD1570 發表於 2022-6-29 15:15
人哋個安排就係今年7月7日就實施...我又想問吓,到目前為止又有幾多65歲或以上人士拎到樂悠卡呢?
坦白, ...
你自己講樂悠卡對象不是 65+﹐這是錯誤的。
正確係 60+﹐而不是65+。

有幾多65的人又使用樂悠卡?
少,唔代表無。

而且,此時此刻已經有這一類人。

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 7月7號長者八達通免費坐九巴