LN9267 發表於 2022-6-29 19:59

新界15系、16、17系申請加價

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02BKzFk3qhYxCWyEpRp1CHiL9PWvZDPUh8dgS7SQ3kWX3AHAGMwAkim9BDkLGeKUthl&id=100047640417243

其實一向山上不太滿意15系、17系的服務,看看可否bargain一些改善服務的措施回來比反對加價更實際。

tommy14D 發表於 2022-6-30 20:45

17M直接可以跟營辦商個建議加價

214P_world 發表於 2022-7-13 22:28

同小巴冇乜嘢好bargain, 諗吓計請九巴開條「貿業路—翠林」好過啦, say 揾資源比296D延長經貿業路去康翠?

JX9097 發表於 2022-7-14 11:31

214P_world 發表於 2022-7-13 22:28
同小巴冇乜嘢好bargain, 諗吓計請九巴開條「貿業路—翠林」好過啦, say 揾資源比296D延長經貿業路去康翠? ...

大大條296M喺度都做唔到嘢
貿業路亦冇位set站
所以最後都抽走出去茵怡算數

214P_world 發表於 2022-7-14 19:03

JX9097 發表於 2022-7-14 11:31
大大條296M喺度都做唔到嘢
貿業路亦冇位set站
所以最後都抽走出去茵怡算數

296M 要額外Z字型繞經賽馬會診所, 就算停到貿業路亦不理想

JX9097 發表於 2022-7-14 19:22

214P_world 發表於 2022-7-14 19:03
296M 要額外Z字型繞經賽馬會診所, 就算停到貿業路亦不理想

停唔停賽馬會都係次要
重點係貿業路(寶林站對出)冇位畀巴士埋站
之後話知你識飛都吸唔到客

214P_world 發表於 2022-7-14 23:08

JX9097 發表於 2022-7-14 19:22
停唔停賽馬會都係次要
重點係貿業路(寶林站對出)冇位畀巴士埋站
之後話知你識飛都吸唔到客

小巴站後面? 或者雲桂香對開?

JX9097 發表於 2022-7-14 23:28

214P_world 發表於 2022-7-14 23:08
小巴站後面? 或者雲桂香對開?

小巴站後面係停車位
要cut咗佢先可以set站
不過呢個位距離黨鐵站都遠
沿途又冇上蓋,唔見得會吸引幾多客

雲桂香對面唔可能
來回都係一條線
仲要有一個安全島喺隔離
除非cut咗啲單車泊位變巴士站彎

不過解決到去程,回程都解決唔到
唔會有人願意行去茵怡(貿泰路)上車

214P_world 發表於 2022-7-16 19:30

JX9097 發表於 2022-7-14 23:28
小巴站後面係停車位
要cut咗佢先可以set站
不過呢個位距離黨鐵站都遠

停車位可以諗朝早(say 7-9am)比巴士, 其餘時間做停車位?
雲桂香對開係指回程

JX9097 發表於 2022-7-16 19:37

214P_world 發表於 2022-7-16 19:30
停車位可以諗朝早(say 7-9am)比巴士, 其餘時間做停車位?
雲桂香對開係指回程
...

回頭方向一樣係單線
絕對唔適合做巴士站

即使做都唔會吸到客
因為啲客一出站就會轉右去排小巴
就算即將有車都唔會有人行咁遠轉軚
頁: [1] 2
查看完整版本: 新界15系、16、17系申請加價