CRH5 發表於 2022-7-21 05:39

粉嶺北第 3 區計劃改劃用地作巴士廠用途

規劃署計劃:
將粉嶺北新發展區將粉嶺北第 3 區文錦渡路以東的用地 (姐係過埋梧桐河,而家紅橋新村既用地),由「政府、機構或社區」地帶及顯示為「道路」的地方改劃為「其他指定用途(巴士車廠)」地帶
- 用地可興建多層式巴士車廠,重置區內現有巴士車廠及預留作新的巴士車廠以應付未來需求
- 預留空間作公共貨車停車場之用,以應付地區需求
- 用地面積:約 3.27 公頃
- 最高高度:主水平基準上 60 米 (姐係大約 8 - 12 層高)

並建議將粉嶺北第 5 區一幅現時劃為「其他指定用途(環保交通系統停泊及營運設施)」的用地改劃作公營房屋發展及政府設施用途,以增加房屋供應

Ref: https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/21782/n_2022_022_ch.pdf
https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2020_2023/tc/dc_meetings_doc/21782/n_2022_022_ch_plan_01_03.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

GK3258 發表於 2022-7-21 06:28

講明重置區內車廠,斷估唔會比屎水掛。總算比翻個合理size,好過屯赤嗰個丁屎咁大粒嘅廠,始終依家電巴泊車充電要求嘅位置一定多左,依家再唔加廠就符合唔到國家2050碳中和目標融入國家大局🤭

MANN1579 發表於 2022-7-21 10:19

閱讀理解題:

「以重置區內現有巴士車廠,及預留作新的巴士車廠以應付未來需求」

ccicoltd 發表於 2022-7-21 23:30

所以是放棄了環保交通系統?

jpoon 發表於 2022-7-22 00:03

文錦渡路又巴士車廠又貨車停車場,交通負唔負荷到咖:lol

city_alexander 發表於 2022-7-22 01:11

講明重置區內車廠,斷估唔會比屎水掛。總算比翻個合理size,好過屯赤嗰個丁屎咁大粒嘅廠,始終依家電巴泊車 ...

但九巴未來新上水廠又唔係搬去文錦渡路以東的用地,搬去係紳佳廠附近

JH_LE4612 發表於 2022-7-22 01:56

講明重置區內車廠,斷估唔會比屎水掛。總算比翻個合理size,好過屯赤嗰個丁屎咁大粒嘅廠,始終依家電巴泊車 ...

咁屯赤都叫做識得向高發展嘅(十層樓應該破到世界紀錄),但係啲電巴喺龍富路塞完仲夠唔夠電轉十層樓上去差電呢...

北部都會區咁大,有個屎水位都好合理,冇理由十年後仲要善用青沙嚟運車,就算依家嚟講,香園圍皇后山甚至大埔沙田堆過海線都已經有用。

GK3258 發表於 2022-7-22 07:01

JH_LE4612 發表於 2022-7-22 01:56
咁屯赤都叫做識得向高發展嘅(十層樓應該破到世界紀錄),但係啲電巴喺龍富路塞完仲夠唔夠電轉十層樓上去差 ...

屯赤都唔知係咪有心玩野,浩和街隔離大大塊地曬太陽唔用,整到鬼死咁高,每日收車翻黎部車仲有無電爬十層樓啊?

jocosben 發表於 2022-7-22 08:04

ccicoltd 發表於 2022-7-21 23:30
所以是放棄了環保交通系統?

所謂環保係講電巴吧
頁: [1]
查看完整版本: 粉嶺北第 3 區計劃改劃用地作巴士廠用途