nagano 發表於 2022-7-21 17:12

問新巴新巴士訂單

新巴之前落單買25部12米E500 5852-5876
14部到港在柴廠, 仲有11部未見.
請問是取消訂單, 變咗城巴, 還是未到香港?

Ref:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2116750-1-1.html

bnr34 發表於 2022-7-21 18:15

早就出晒XG牌

HR1377 發表於 2022-7-21 18:25

bnr34 發表於 2022-7-21 18:15
早就出晒XG牌

8547-8557不是使用額外購買權購買?

bnr34 發表於 2022-7-22 07:47

HR1377 發表於 2022-7-21 18:25
8547-8557不是使用額外購買權購買?

首先, 額外購買權購買既車, 又或者中途 cut 單

從來唔會有文件流出, 因為唔需要好似標書咁公開
只有到交車嗰刻數車先確定到

第二, 從時間上睇, 之後先至訂既車都已經交晒
討論緊嗰張單冇可能有咩理由遲交貨

第三, 新巴同城巴純粹係個名
可以撈埋一齊講, 亦可以係賣方寫錯

最後彈出彈入左手交右手都吹佢唔漲

第四, 近年都有唔少磚家數錯車發表偉論
有行李架就將6444-6452當係6589-6597

數漏8800-8805, 變咗8800-8839
冧把頂盡就老屈係6589-6590, 點知做埋67

HR1377 發表於 2022-7-22 08:40

bnr34 發表於 2022-7-22 07:47
首先, 額外購買權購買既車, 又或者中途 cut 單

從來唔會有文件流出, 因為唔需要好似標書咁公開

資料顯示新巴歐六雙輪椅MMC(車身編號K514)只有14部

城巴8558-8563(車身編號L504)只有6部,這6部新車用額外購買權訂購?

如果冇記錯,城巴8564-8573由匯達交通訂購

有錯請指

bnr34 發表於 2022-7-22 09:21

HR1377 發表於 2022-7-22 08:40
資料顯示新巴歐六雙輪椅MMC(車身編號K514)只有14部

最後一批ADL車到港都已經有一年
12 米最大冧把都係去到 8567

HR1377 發表於 2022-7-22 10:31

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1061002-1-1.html

如果係咁,2018年訂單內提及47部12米新車已經全數抵港(8547-8567,5852-5865)?

384047x 發表於 2022-7-22 13:25

所以之前城巴訂15部(8547-8561)同新巴訂25部(5852-5876)都係流?兩巴新訂單12米歐六夾埋都唔係40部?

bnr34 發表於 2022-7-22 15:21

HR1377 發表於 2022-7-22 10:31
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1061002-1-1.html

如果係咁,2018年訂單內提及47部12米新車已 ...
你引述嗰張單個時間
正式準時砌好交車係得 6844-6871 同 6460-6497
之後一年先交既 9149-9158 提都冇提過

同 9149-9158 差唔多時間交既 8547-8557 同 5852-5865, 甚至再下一年先交既 8558-8567
好大機會都唔係標書要求嗰 47 部

標書要求既車數, 得 6844-6871 冇加冇減 28 部
所以標書資料所以都係當參考好了
投唔到線大可以彈弓手縮沙唔買, 唔到最後一刻都唔可以當真

頁: [1]
查看完整版本: 問新巴新巴士訂單