京华客车 發表於 2022-7-29 00:00

港中旅或粵港汽車有無具備接管香港巴士公司能力

最近到左新城討論續牌嘅時候,再加上最近有親政府媒體批評九汽服務問題,過往運輸部門一直認為香港無運輸機構可以接管香港巴士服務,但係在澳門,中旅就有接管巴士嘅經驗,想問各位如果香港巴士服務差嘅話,港中旅或粵港汽車有無接辦香港大型巴士公司嘅能力呢

12Lane 發表於 2022-7-29 00:05

唔需要有能力,霸王硬上弓咪得。
"新"香港一向奴此

Happypig375 發表於 2022-7-29 00:08

咁到時區議員仲點反對大陸強權改線

路線隨時cut晒

kei_hk 發表於 2022-7-29 09:31

除非有公司突然一夜間完全不能營運﹐否則香港玩法係直接派入去公司做高層接管;P

一間公司仲有無能力營運﹐總會有先兆的。
委派獨立人事入去﹐總好過突然間叫另一間公司接手。

FBI2 發表於 2022-7-29 09:32

最好收購屎水,炒左低B黃

cx838 發表於 2022-7-29 11:40

其實要做的話係做到,專營權年份也可以隨時更改啦。澳門冇冠忠者,其實要頂,冠忠、就真係有能力頂到。中旅係澳門就可以

yclam 發表於 2022-7-29 12:43

最好係收購全港所有巴士公司(九龍城嶼),統一叫「港巴」,那麼「小粉黃」、「小粉紅」統統消失,巴士型號繼續「五光十色」,巴壇一片和諧。好嗎?

KG1428 發表於 2022-7-29 12:50

當年雅高巴士都打算做專利巴士服務(諗住想接中巴),最後都係無實行到。

京华客车 發表於 2022-7-29 13:01

如果九龍某大公司堅持繼續出鬼車嘅話,我唔反對大粒星接管佢部分或全部線路

12Lane 發表於 2022-7-29 13:25

京华客车 發表於 2022-7-29 13:01
如果九龍某大公司堅持繼續出鬼車嘅話,我唔反對大粒星接管佢部分或全部線路 ...

人地九巴話你地文匯老作屈佢喎
信邊個好?
頁: [1] 2
查看完整版本: 港中旅或粵港汽車有無具備接管香港巴士公司能力