JV569 發表於 2022-7-29 21:09

九巴新式月票機

今日見到,應該係新安裝,未啟用
唔知會唔會可以做埋分段收費機
屯門安定邨巴士站(263 263A 263C)

MCMoore 發表於 2022-7-29 21:20

似係就咁加咗個殼

AVBWU291 發表於 2022-7-29 21:25

天瑞路「天頌苑」站都裝咗。

lsc04d11 發表於 2022-7-29 21:37

有幾新式 如果佢做到信用卡/qr code俾錢就係新式。。。。。 新裝月票機都可以講下 但自從有八達通app購買功能 都冇用過嚕

GD1570 發表於 2022-7-29 22:01

lsc04d11 發表於 2022-7-29 21:37
有幾新式 如果佢做到信用卡/qr code俾錢就係新式。。。。。 新裝月票機都可以講下 但自從有八達通app購買 ...

APP內購買更方便。

JV569 發表於 2022-7-30 18:21

今日所見,天耀邨耀民樓月票機已啟用

ma2 發表於 2022-8-1 08:01

其實九巴月票最好擴充到7仔或ok便利店,可比人以現金購買九巴月票!好像平時八達通增值,先付現金,職員幫你入九巴月票資料落張八仔內。

GD1570 發表於 2022-8-1 08:03

ma2 發表於 2022-8-1 08:01
其實九巴月票最好擴充到7仔或ok便利店,可比人以現金購買九巴月票!好像平時八達通增值,先付現金,職員幫 ...

現金買無「膠樽」,
邊鬼個會買呢:lol

kei_hk 發表於 2022-8-1 09:39

GD1570 發表於 2022-8-1 08:03
現金買無「膠樽」,
邊鬼個會買呢

咪玩啦﹐最終咪又係八達通做交易﹐點會無膠樽。:L

寫得record落張卡﹐自然直接計算到膠樽。

昔日你在MTR 客務中心買月票﹐你可以用非現金方法購買咩?
當大家個個月都好慘地排隊買月票﹐大家又取唔取到膠樽?

就連非使用八達通的的 "都會票"/"日票"..... ﹐一樣可以有膠樽﹐只不過做多一個step之嘛。

busnrail_fans 發表於 2022-8-1 09:49

kei_hk 發表於 2022-8-1 09:39
咪玩啦﹐最終咪又係八達通做交易﹐點會無膠樽。

寫得record落張卡﹐自然直接計算到膠樽。

如果係某張八仔信用卡嘅推廣計劃嘅話,真係要用八仔扣數買鐵膘/都票,先至有得count落有得回贈嘅交通車程
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴新式月票機