京华客车 發表於 2022-8-3 18:29

點解佩洛西飛機起飛唔需要在跑道尾停一下

https://youtu.be/6z21dwBUWUk

2:44:00開始
點解部飛機唔需要在跑道尾先停一下才起飛

AVBWU291 發表於 2022-8-3 20:11

搭過幾次廚叉機,VVVH 07R 起飛都唔需要停。

rickywk 發表於 2022-8-3 20:36

視乎當時ATC幾時比take off clearance,呢d VIP機一早清空晒airspace同機場,行緊taxiway差唔多到holding point已經會比clearance,咁就自然一氣呵成提早做checklist一入RWY就走

民航機都會咁

LH797 發表於 2022-8-4 00:09

以VHHH為例,好似凌晨三點幾VHHH根本冇機,
ATC 可以直接落 Takeoff order無需要Holdshort & Line up runway, pushback之後non-stop,直接takeoff
唔信你夜晚開下fr24,CI614十次有九次都係直衝
LH797呢排都比較少要停

mingfai31 發表於 2022-8-4 02:08

點解你出帖前唔諗左點解飛機要係跑道尾停一下先呢

京华客车 發表於 2022-8-5 15:18

mingfai31 發表於 2022-8-4 02:08
點解你出帖前唔諗左點解飛機要係跑道尾停一下先呢

我以前搭開都一定要在跑道尾停一下

JX9097 發表於 2022-8-5 18:42

京华客车 發表於 2022-8-5 15:18
我以前搭開都一定要在跑道尾停一下

咪就係因為當刻繁忙程度同priority嘅問題佩洛西呢類人物架飛機起飛前一定clear哂所有有可能delay到佢嘅嘢
咁佢架機咪可以直接起飛,唔使等

Hopuco 發表於 2022-8-6 14:13

VIP機提前有clearance邊洗停
頁: [1]
查看完整版本: 點解佩洛西飛機起飛唔需要在跑道尾停一下