KG1428 發表於 2022-8-8 20:24

巴士總站是否不比影相

https://www.hkbuschannel.com/202 ... b_HbGTWTaAQG5MMFtDc

看呢篇野就知咩事
因為事緣有巴士迷在元朗站影 二次元偶像生日 巴士
影影下就有自稱保安出來阻止他們影相

-保安(形點II)
-元朗站(形點II管理)

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... digest%26digest%3D1
再者在italk有類似文章
就是影巴士隨時有保安阻止

edhong 發表於 2022-8-8 20:35

HY1012 發表於 2022-8-8 20:36

巴士總站係咪公眾地方,同可唔可以攝影有咩關係

FBI2 發表於 2022-8-8 20:41

又唔見我影車俾人搞?

kiwai 發表於 2022-8-8 21:13

我都試過兩次喺巴士總站攝影嗰陣比保安勸止

一次係在科大南閘影巴士, 當時科大因疫情, 唔比外人入校園, 雖然我只在巴士總站影相, 保安行出過黎同我講, 巴士總站係科大範圍, 咁我唯有搭車走

另一次是在峻巒總站影相, 影咗一陣就有保安過黎, 話係巴士總站係私人地方, 拍攝需事先申請, 我唯有坐巴士離開

KG1428 發表於 2022-8-8 21:22

一次係在科大南閘影巴士, 當時科大因疫情, 唔比外人入校園, 雖 ...

峻巒總站同形點總站同一特點
(新鴻基管理)

懷疑新鴻基同巴士迷有仇
連影巴士都沒有自由

TYChow 發表於 2022-8-8 21:55

KG1428 發表於 2022-8-8 21:22
峻巒總站同形點總站同一特點
(新鴻基管理)

所以我自從「沙田714」事件之後,已經唔會再入嗰間「以心建家」,仲要搵「袁醜醜老公」做代言人嘅商場喇!呢個商場集團亦都令到沙田市中心物價上升,形成積怨。

「714事件」後,已經感到沙田市中心並非安全的地方。而家要約其他人,都改去大圍而唔再喺沙田㗎喇!我對呢個「商場集團」已經非常厭惡!

石頭 發表於 2022-8-9 11:29

一次係在科大南閘影巴士, 當時科大因疫情, 唔比外人入校園, 雖 ...

佢竟然講得出"巴士總站係私人地方"?
咁非住客是否不可以去該總站搭巴士?

eric278 發表於 2022-8-9 11:37

...

巴士總站未聽過,但據本人所知,至少有兩個小巴總站,非住客不得進入:
1. 港島24M線的「畢拉山」總站
(小巴總站位於政府高級公務員宿舍內,只准住客出入)
2. 九龍16B線的「曉暉花園」總站
(小巴總站位於屋苑停車場,只准住客出入)

6516 發表於 2022-8-9 11:38

...

私人地方都可以俾公眾入, 但又唔代表佢無管理權
頁: [1] 2
查看完整版本: 巴士總站是否不比影相