AVBWU291 發表於 2022-8-16 08:56

九巴招標買入 100 輛 歐六巴士

約 100 輛 歐 6 冷氣雙層巴士,CBU 形式,約 24 年 第一季到貨。

http://www.kmb.hk/chi/pdf/2022SUB0067.pdf

又話唔再買柴油車嘅?

(配圖由 hkitalk.media 小編加上)

FBI2 發表於 2022-8-16 09:04

城巴總經理夠話冇脫班,叫市民唔好信網上消息,事實呢?

VK4642 發表於 2022-8-16 09:04

電動車效率係點佢心知肚明;P

kay 發表於 2022-8-16 09:07

之前唔係有張單有幾十部電動雙層
定還是真心想搞氫能巴
依家入返柴油之後再轉氫氣?

hei9980 發表於 2022-8-16 09:15

之前佢話「除非電巴配套如充電設備等未能配合,將停止購置傳統的柴油巴士」,已經好大頂頭盔喺度。

he_01 發表於 2022-8-16 09:16

kay 發表於 2022-8-16 09:07
之前唔係有張單有幾十部電動雙層
定還是真心想搞氫能巴
依家入返柴油之後再轉氫氣? ...

電就幾十部 柴油就一嚟100部
明咩事啦

HR1377 發表於 2022-8-16 09:23

城巴創辦人批評後,九巴轉過頭買柴油車:lol
留名睇新車有機會去U廠、上水廠或招標線

toyl 發表於 2022-8-16 09:26

大單層應該無乜問題可以繼續買電巴,到B7RLE咁上下要退應該都可以加單,短雙應該就要柴油喇掛……

AVBWU291 發表於 2022-8-16 09:34

見到 Atenviro 個 po,先發現個交貨量係 annual quantity。
https://www.facebook.com/ATENVIRO/posts/pfbid0X1b85aHP86E1z65JubbsuBN5mT65Y3SnT7eq4uq9JwGtCvtk64zj1u9mJctJuhYFl

Quanta 發表於 2022-8-16 10:53

電巴個技術根本就未成熟,出車率咁低點做生意。單層都算,雙層起碼等多幾年先啦,唔好玩我哋班客
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴招標買入 100 輛 歐六巴士