ky927 發表於 2022-8-17 21:32

新城合併後車務後,短車係咪過剩?

如果新城合併後10.6/11.3 呢兩隻車型如果過剩,重組後有咩優劣?

1) 11與12A會唔會可以用38xx而再見單層?
2) 港島唔知會唔會兩極化,11.3之後就12.8,留返12m車俾九龍新界?

3) 真係有單層剩,會唔會放落976/979 呢類「唔到數」嘅西隧線?🙈

CTB690 發表於 2022-8-17 21:45

樓主.九龍新界線我只係諗到701.702同792M用唔到12.8仲有54區堆線

ky927 發表於 2022-8-17 21:54

CTB690 發表於 2022-8-17 21:45
樓主.九龍新界線我只係諗到701.702同792M用唔到12.8其他都用到

我意思唔係九龍新界無12.8,而係港島車型兩極化,10.6/11.3之後,可能就跳到12.8

約 120架 10.6
約 180架 11.3
約 100架 12.8
-----------------
呢約400架,純計港島路線夠唔夠用?

PK9394 發表於 2022-8-17 21:57

反而覺得12.8米應該去曬大西北,港島及過海用12米及以下。

HE7921 發表於 2022-8-17 22:06

山頂+石澳+大潭,呢三個地方係度,短車唔會過剩

AVBWU39 發表於 2022-8-17 22:09

用到12米即係可以用10.6米,到時可能671,690呢d線日日出10.6米

AVBWU291 發表於 2022-8-17 22:15

11 同 12A 喺技術上係用到雙層。

ky927 發表於 2022-8-17 22:16

AVBWU39 發表於 2022-8-17 22:09
用到12米即係可以用10.6米,到時可能671,690呢d線日日出10.6米

yes,e.g. 6/9/14 變左用70xx互跳,15又集中用38xx,谷6X用11.3,咁應該38xx 係有得剩,變左D兩個轆嘅可以要黎做下976/979/690/N962 etc 呢類線。

HE7921 發表於 2022-8-17 22:20

AVBWU291 發表於 2022-8-17 22:15
11 同 12A 喺技術上係用到雙層。

11就大坑山有矮樹+高層反對雙層,12A以前有單門蘭行纜車橋底,問題不大

HE7921 發表於 2022-8-17 22:37

ky927 發表於 2022-8-17 22:16
yes,e.g. 6/9/14 變左用70xx互跳,15又集中用38xx,谷6X用11.3,咁應該38xx 係有得剩,變左D兩個轆嘅可 ...

想知11.3米既40xx同45xx點做9號入石澳
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 新城合併後車務後,短車係咪過剩?