KelvinSJ743 發表於 2022-8-18 17:23

ky927 發表於 2022-8-18 18:12

其實會唔會係月票買2送1再拖低收入?!😂😂😂😂

睇標題係咪即係龍運微賺?

tommy14D 發表於 2022-8-18 18:21

九巴都蝕成億甘善水米要蝕成五億以上?

m_rd08 發表於 2022-8-18 18:44

九巴蝕1.391億
龍運蝕2540萬

PatPatLeo 發表於 2022-8-18 19:01

玩緊數字遊戲?有虧損先拎到政府補貼;P
https://www.td.gov.hk/tc/fsub/fsub_02/index.html

常規維修保養補貼
如五間專營巴士公司、5間專營和持牌本地渡輪服務營辦*及香港電車有限公司分別在2022年錄得虧損,政府會向合資格的營辦商發還由2022年7月至12月共六個月的實際常規維修保養費用。

ky927 發表於 2022-8-18 19:07

m_rd08 發表於 2022-8-18 18:44
九巴蝕1.391億
龍運蝕2540萬

on scale 龍運算係咁嗎?

KE7066 發表於 2022-8-18 19:08

唔搞買三送一隨時跌得更多客拖得更低

ccchhhuuunnn 發表於 2022-8-18 19:23

ky927 發表於 2022-8-18 19:07
on scale 龍運算係咁嗎?

年年賣車暗價左手交右手
個breakdown冇乜意思

Quanta 發表於 2022-8-19 00:38

月票都係因素之一,本身月票已經蝕,三送一賣大包蝕好多

龍運好明顯蝕緊啦,唔係使乜攪月票免費嚟補貼
載通有其他業務㗎嘛,例如地產同埋由九巴剝離嗰啲賺錢嘢

Quanta 發表於 2022-8-19 00:41

PatPatLeo 發表於 2022-8-18 19:01
玩緊數字遊戲?有虧損先拎到政府補貼
https://www.td.gov.hk/tc/fsub/fsub_02/index.html

佢計2022,要睇埋下半年賺幾多
上年加咗8.5%, 下半年應該幾好賺
可能就係咁 攪完月票三送一再學生二送一
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴 2022 上半年蝕 1.391 億元而載通蝕 9450 萬