hkitalk.media 發表於 2022-8-24 21:06

ADL 全新電動巴士頭幅設計曝光 九巴 Enviro500EV 亦將採用

ADL 今日正式公佈將正式開發新系列的電動巴士,包括小型巴士及雙層巴士,全車採用自家技術及嶄新外觀,將於 2023 年尾開始付運。ADL 又公開了新的頭幅車咀設計,而九巴早前訂購的十部 Enviro500EV 電動雙層巴士亦是其中一員。

而現時 ADL 與比亞迪合作的電動巴士將繼續在英國、愛爾蘭及新西蘭供應。

(配圖自 ADL Facebook 專頁)

VK4642 發表於 2022-8-24 21:09

會唔會之後柴油版都用新頭幅?

ryumew 發表於 2022-8-24 21:36

車隊:E6V吧!?

ky927 發表於 2022-8-24 21:53

雖然成街E500,ADL電車亦係香港唔算早起步,但聽起上黎都覺得好似比起威馳或者氫氣巴都黎得穩定

BTW,Volvo呢?好似又會當年E500咁俾ADL搶左個market share

ky927 發表於 2022-8-24 21:54

零排放,會唔會都唔洗分歐幾?😂😂😂😂

Mel 發表於 2022-8-24 21:56

如果又係用返隻核突綠色, 個車咀點型都救唔返 ;P

sammyleung719 發表於 2022-8-24 22:18

你知唔知中間個數字係點得黎?
係講緊引擎排放標準,架車行電無引擎零排放,仲6乜鬼?

isay 發表於 2022-8-24 22:31

終於肯換走個用左廿年嘅殼喇咩...真係有生之年咁等...late 2023即係繼續等
驗埋試車2024:lol

edhong 發表於 2022-8-24 22:32

isay 發表於 2022-8-24 22:31
終於肯換走個用左廿年嘅殼喇咩...真係有生之年咁等...

頭幅咋喎,乜咁快興奮?

isay 發表於 2022-8-24 22:39

edhong 發表於 2022-8-24 22:32
頭幅咋喎,乜咁快興奮?

new design language冇指明頭福嘅
不過又真係難講

頁: [1] 2
查看完整版本: ADL 全新電動巴士頭幅設計曝光 九巴 Enviro500EV 亦將採用