ATENU135 發表於 2022-8-30 01:06

930X客量報告

29/8 用車:6405 ETA顯示1727摩頓臺開與前車隔10分鐘 後車隔8分鐘(根據ETA)1733怡和街 +5(包括我上車)1735 堅拿道東 +31738 北海中心 +41740 軒尼斯道官立小學+21743 修頓球場 +141744晏頓街 +31746 太古廣場 +71748 中銀大廈 +71752 利源東街 +151753 中環街市 +41755 永安中心 +12~約76人過海~1802 西隧 +9~約85人前往荃灣~1817 龍德街 -271821 聯仁街 -20 +11823 寶石大廈 -15 +1(包括我落車)
同場小分享1.由於我冇喺總站上車所以上客數少咗一個站 但上客預計差別唔大 至於落車都冇數到最尾 但係都已經落咗一半2.948喺怡和街嘅時候係喺我前面上客先 用12M MMC 喺皇后街燈位撞返嘅時候已經接近頂閘(企到黃線左右)3.930係皇后街見到嘅時候架車都應該坐咗七成(目測,不肯定)4.晏頓街見到有1人上車問經唔經葵芳,之後佢落咗車就走左,冇留低等930
小總結呢班車客量比我預期低 應該係就唔啱放工時間嘅關係 下一班車應該好啲 (本身預期係坐滿+企十幾個左右)同埋呢班車去到西隧上客人次只有大概85人 但就見到有幾個已經係樓下企 甚至坐樓梯都唔嘗試搵位坐

toyl 發表於 2022-8-30 08:56

我見到早一班車落到龍德街,大約坐滿企幾個

Ricky403 發表於 2022-8-30 16:58

之前下繁六點半至七點見過唔少930X只有差唔多呢個客量
不過西隧去聯仁街要近20分鐘,其實同一時間上934祈德尊落慢慢行都到吉之島
所以930X下繁收視應該係咁多時段入面最差
城巴可以考慮調多啲車去933做大個餅

ATE7025 發表於 2022-8-30 17:12

不過西隧去聯仁街要近20分鐘,其實同一時間上934祈德 ...

933 自從兜北角之後客量好似跌咗

以前頭班車返荃灣就算出12.8都企到出門口,二車都會企幾個

但早幾日見到頭班車出12.8結果淨係企四個,二車坐唔滿

ATENU135 發表於 2022-8-30 17:28

不過西隧去聯仁街要近20分鐘,其實同一時間上934祈德 ...
上年有睇過後兩班嘅930X係永安都要留後
唔知係咪第五波後倒咗啲去其他位

西隧去聯仁街要20分鐘主要係因為荃青交匯處落橋都塞咗5分鐘
不過930X不嬲過咗寶石之後係小人好多
如心我諗都係非繁忙時間幫助會多啲
有幾次見落車都可以落到近15人(非繁)
上客就通常差啲 有幾次如心搭都係得幾個上(非繁)

Ricky403 發表於 2022-8-30 18:05

ATE7025 發表於 2022-8-30 17:12
933 自從兜北角之後客量好似跌咗

以前頭班車返荃灣就算出12.8都企到出門口,二車都會企幾個

因為班客見要兜北角中環就唔會肯同你等15-20分鐘咁耐
其實最好就飛咗中環先,未飛到都應該加密班次吸下客
頁: [1]
查看完整版本: 930X客量報告