MANN1579 發表於 2022-9-9 11:37

GD1570 發表於 2022-9-9 11:00
唔駛咁理性嘅..

喺依度無NOISE係因為依度個個都睇依間公司唔順眼,

最近多出很多時間,所以有跟番本版的文章,
對時下現況都有一些瞭解!

這令我回想到九十年代尾,元祖討論版出現嘅類似情況。
只是當時是 藍/橙 巴對 黃巴,紅巴地位超然,不在風眼當中。

但時移世易,藍/橙/黃 、幾經分合,結果「三國盡歸司馬懿」,
輾轉到了 現在變成 紅對黃。

世事不停循環,誰知將來又會點!
-------------------------------------------------------------------------------
BTW 根據理據和事實而提出觀點,唔係更有討論空間嗎?

或者站長可以考慮將 B2 版分為 「理性討論區」和「激情討論區」
供不同版友自由發表意見!:D

AP149 發表於 2022-9-9 12:25

TN381 發表於 2022-9-8 21:42
九巴講就3.5,但係實際係唔少加唔少於800蚊,凖確計都係高過善水
唔洗準確計,係一定多過

九巴:2021年凍薪但派2000蚊獎金,2022年加3.5%,2023年出年再傾

善水:2021年凍薪但拖到2022年頭先話派4000蚊獎金,另外由於公司政策改變,由6月加人工變1月加,所以2022年下半年變相計埋落2021年果次凍薪,今次4.5%已經係2023年加薪(部份職系提早2022年10月開始加)

除非九巴2023年加薪小於1%,否則一定高過善水

頁: 1 [2]
查看完整版本: 城巴新巴加薪4.5%