FBI2 發表於 2022-9-17 08:13

探討城巴開跑道頻密接駁線可行性

由於22和22M回車太慢,同時跑道區發展商不斷無理要求開村巴以托高樓價。因此,城巴可以考慮趁早開條22A,啟德airside開,直去承豐路郵碼前圓形地調頭循環線,再返airside(承豐路未全通前,暫時改行宏照道但不停站)。當Miami quay和維港一號得入晒伙,加密班次開5至15分鐘一班,等維港一號和Miami quay日後住客唔駛過對面馬路等巴士,回車快兼用最少車開最密班次之餘,仲封晒開村巴既門。

大家點睇?

巴士的膠 發表於 2022-9-17 08:32

等承豐道全通,直接郵碼開,直行承豐道到沐泰街街尾調頭已經封咗村巴位啦。連車都唔駛開住,落咗RDP就得啦。

FBI2 發表於 2022-9-17 08:50

巴士的膠 發表於 2022-9-17 08:32
等承豐道全通,直接郵碼開,直行承豐道到沐泰街街尾調頭已經封咗村巴位啦。連車都唔駛開住,落咗RDP就得啦 ...

有冇睇到我寫乜? 如果郵碼開既話,miami quay和維港一號住客要行過對面馬路等車,單係呢一點已經俾住客嘈啦,所以我建議啟德站開,就係唔想佢地要過馬路,等佢地連嘈都冇得嘈。

Quanta 發表於 2022-9-17 08:54

路線建議就去F1啦... 講返條線,去airside車程真係好慢喎,停22M啟德站個位會唔會好啲

FBI2 發表於 2022-9-17 08:59

Quanta 發表於 2022-9-17 08:54
路線建議就去F1啦... 講返條線,去airside車程真係好慢喎,停22M啟德站個位會唔會好啲 ...

這個是討論話題,不是建議話題呢。

不過停而家22M啟德站個位都可以研究。

kmb71k 發表於 2022-9-17 09:35

FBI2 發表於 2022-9-17 08:59
這個是討論話題,不是建議話題呢。

不過停而家22M啟德站個位都可以研究。 ...
個個都擺呢度建議然後話唔係建議只係討論
咁仲要個F1版嚟做乜?

teddybus 發表於 2022-9-17 10:38

有冇睇到我寫乜? 如果郵碼開既話,miami quay和維港一號住客要行過對面馬路等車,單係呢一點已經俾住客 ...

要行出馬路冇得樓下上車仲要同低下街客爭位坐,照嘈

neoplan720p 發表於 2022-9-17 10:49

有冇睇到我寫乜? 如果郵碼開既話,miami quay和維港一號住客要行過對面馬路等車,單係呢一點已經俾住客 ...
果然係奶慣。

面對住無理既要求(過條馬路都嫌辛苦???),
你應該去做既,唔係去迎合佢地,而係指出佢地既不是。

如果佢地係咁無理取鬧,
咁我都可以幾肯定,
就算有專利巴士停正門口,佢地一樣會嘈點解要同陌生人share同一架巴士……(我地咁高貴,點解要到三寶人坐同一班車?)

再講丫,
呢班住客憑乜覺得自己高人一等?
樓價好貴咩?真係當自己住豪宅咩?
咁25同25A於天后廟道駛唔駛掉返轉個方向行,等班尊貴住戶上落車唔駛過對面馬路?

sunhoo 發表於 2022-9-17 11:44

跑道班客唔想過馬路就話無理取鬧,濕地班客唔想過天橋搭車就話合理要求?

LN9267 發表於 2022-9-17 12:14

https://www.districtcouncils.gov.hk/kc/doc/2020_2023/common/committee_meetings_audio/TTC/21329/6MtgItem6_8.mp3

區議員說明白有城巴照顧居民出入,說希望開邨巴是作爲短期方案,因爲現在工地多職員、居民出入,希望參照沐安街案例有邨巴先應付乘車需求。

https://www.districtcouncils.gov ... s_from_TTC_17_5.pdf

看TD書面回應,看出也不想開邨巴,始終有城巴、九巴、小巴在那裏服務。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 探討城巴開跑道頻密接駁線可行性