AE367 發表於 2022-9-29 13:01

運輸署於1999年11月至2001年10月期間拒絕的邨巴開辦申請

http://www.info.gov.hk/gia/general/200111/28/annex2c.doc

睇返成份文件,當年都有不少屋苑同鄉村都想開邨巴,但被運吉Ban晒。當中湖景邨去港島東果架有少少似後來962C的影子,而叠茵庭去屯市果架最後都開得成。

同埋當年流浮山都有入紙申請邨巴去市區但都Ban咗。

歡迎討論。

Quanta 發表於 2022-9-29 13:19

即係ban邨巴唔係今日先有嘅嘢,而係不嬲都會。地產經紀同埋旅遊巴公司唔好吹咁大

JX9097 發表於 2022-9-29 14:14

第54-56項
將軍澳東角中心?即係邊樹?

基本上將軍澳唔批嗰堆
依家都有巴士服務
除咗藍田/ 鰂魚涌,不過都有鐵

LAK2 發表於 2022-9-29 14:36

JX9097 發表於 2022-9-29 14:14
第54-56項
將軍澳東角中心?即係邊樹?

斷估係 East Point City

VA73@2A 發表於 2022-9-29 14:52

寶馬山花園嗰幾條後期都開得成

cat666 發表於 2022-9-29 14:56

巴士都唔夠客,鐵路更加有位。仲畀你開直綫村巴,村巴興盛時係人哋食唔晒先益你。除非你是陽明山莊嗰啲地方,不然,甚麼A,B,C,D,S,P出哂來都冇村巴。,

JX9097 發表於 2022-9-29 14:56

LAK2 發表於 2022-9-29 14:36
斷估係 East Point City

係喎...冇醒起東港城英文係East Point City;P

12Lane 發表於 2022-9-29 15:07

市區果堆唔批都情有可原,但咸田去梅窩呢類唯一交通都批唔到,真係驚唔夠人用?

teddybus 發表於 2022-9-29 15:24

成20年嘅文件,而家個情況都好大分別,真係值得摷返出嚟討論?

kiwai 發表於 2022-9-29 19:50

teddybus 發表於 2022-9-29 15:24
成20年嘅文件,而家個情況都好大分別,真係值得摷返出嚟討論?

借古鑑今
頁: [1] 2
查看完整版本: 運輸署於1999年11月至2001年10月期間拒絕的邨巴開辦申請