hkitalk.media 發表於 2022-10-4 16:23

西貢九巴上有乘客攜帶的「風火輪」大量冒煙

網上消息指下午西貢一部九巴上有乘客攜帶的「風火輪」突然失控及大量冒煙,導致車內滿佈白煙,乘客需要疏散到車外。

(相片轉載自Whatsapp群組)

hkitalk.media 發表於 2022-10-4 16:23

noname617 發表於 2022-10-4 16:24

個車長都好大獲,風火輪都俾上車?好似係唔合法的電動工具

Quanta 發表於 2022-10-4 16:33

踩佢唔合法 但唔代表當手提行李唔合法喎又
灰色地帶 啲巴士司機都唔會搞咁多嘢

HR1377 發表於 2022-10-4 16:33

這單嘢諗起多年前ATR6燒毀事件

MatthewY 發表於 2022-10-4 16:42

如果個乘客用個袋包住個風火輪,司機睇唔到呢?

teddybus 發表於 2022-10-4 16:52

出晒煙仲唔踢部輪落路面?仲要企隔離護住部輪?咩諗法?

noname617 發表於 2022-10-4 16:53

Quanta 發表於 2022-10-4 16:33
踩佢唔合法 但唔代表當手提行李唔合法喎又
灰色地帶 啲巴士司機都唔會搞咁多嘢 ...

現階段法例存在灰色地帶,假設成架車因為呢架風火輪內的鋰電池火燒車,咁各位版友,又點計呢!當電話或尿袋係生活必需啦!咁風火輪又係咪生活必需啦?又有部分版友會搬電動輪椅出黎講啦!咁風火輪又係咪生活必需,對其他使用者又有沒影響呢?

noname617 發表於 2022-10-4 16:57

MatthewY 發表於 2022-10-4 16:42
如果個乘客用個袋包住個風火輪,司機睇唔到呢?

咁當真係睇唔到啦!唔知果班車有沒人見到司機循例問過風火輪使用者呢?現階段睇相唔似用袋掩蓋,可能呢到有版友用開風火輪代步,但我個人附近環境係有d風火輪使用者經常危駕,係行人路行人旁邊高速爬頭,行緊前面睇路係睇前面,唔會考慮行人路上有物體高速移動,真係對住部分使用風火輪的無言

PK9394 發表於 2022-10-4 17:20

好奇系點解吾系果位乘客帶走件野落車,反而要其他乘客落車:L
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 西貢九巴上有乘客攜帶的「風火輪」大量冒煙