HR1377 發表於 2022-10-5 14:16

[轉載] 屯門虎地泥頭車與巴士相撞 最少十人受傷

https://topick.hket.com/article/ ... 0%E4%BA%BA%E5%82%B7

今日中午接近一點,一輛行走63X線的九巴在虎地被一輛泥頭車撞及車尾,造成最少十傷

肇事巴士為E6X113 WU9784

祝傷者早日康復

如果巴士底盤結構出現歪曲,有機會步AD2後塵 -提早退役

hkitalk.media 發表於 2022-10-5 14:51

九巴 E6X@63X 虎地被嚴重撞毀

屯門公路北行近虎地巴士站下午1:12左右發生嚴重交通意外,一部九巴 63X 巴士 (E6X113/WU9784) 懷疑被一部泥頭車撞上車尾,消息指 9 名巴士乘客受輕傷,泥頭車司機則被困。據網上流傳相片顯示,巴士車尾引擎室車架被撞至明顯扭曲,相信復修的難度甚高。

有傳聞指有關巴士因另一班同線巴士發生意外而提早開出,但卻不幸遇上意外。

(相片轉載自車長Whatsapp群組)

HB00610 發表於 2022-10-5 14:26

睇落引擎冇入得好緊要,情況比319可能好D
**再睇另一張相,右邊凹得好緊要,真係唔知

hkitalk.media 發表於 2022-10-5 14:52

sq285 發表於 2022-10-5 15:04

睇落部車應該RIP了

KG1428 發表於 2022-10-5 15:05

有無乘客真係扣左安全帶。這是安全帶的壓力測試。

JX9097 發表於 2022-10-5 15:18

從相片中見到損毀情況
似乎唔樂觀

kks 發表於 2022-10-5 15:21

而家紅巴椅個頭枕後面舊膠咁硬 (無論紅巴v椅定Ethos)
泥鬼咁樣一野撞埋黎
唔知乘客會唔會傷多兩錢重...

EvilKo 發表於 2022-10-5 15:22

原文:「一輛63X九巴往洪水橋方向,駛至屯門公路近虎地交匯處準備埋站落客時,一輛尾隨的泥頭車疑收掣不及,撞向九巴車尾,九巴被撞彈向左衝前約50米後停下;而泥頭車則撞毀路邊單車徑的石屎柱,並留下大量碎片及零件。」

如果係真,架E6X由巴士站撞到去呢個位都幾誇張下
唔知係咪泥鬼跟車大貼唔知巴士要埋站就一野撞埋去

nwfb3301 發表於 2022-10-5 15:24

頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: [轉載] 屯門虎地泥頭車與巴士相撞 最少十人受傷