ricky 發表於 2022-10-12 14:51

搭完新巴682有多個問題

https://www.youtube.com/watch?v=C53WQKnQHmc

小弟第一次搭新巴682 ,發現最費時係港島區,由北角「碌」到入柴灣,等同半條106,用咗1小時10分鐘,去到北角其實只係40分鐘,即係另有30分鐘在港島「碌」,仲有有多個問題:

1. 點解682無一條支線係特快去柴灣,例如用太古城、西灣河或筲箕灣上落橋往返柴灣?(682C係西灣河落橋,但往西行去北角)
2. 往港島方向,點解阿公岩道同鯉魚門公園兩個站咁近,都要停晒兩個站?
3. 點解港島總站唔係藍灣半島,而係柴灣(東)?

謝謝﹗

KE7066 發表於 2022-10-12 15:06

1 果部分 682C 嚴格黎講只有路線號碼關 682 事,其他都係 NR89 的緣故
2. 歷史遺留問題, 本來兩個站無咁近
3. 藍灣無位擺

eric278 發表於 2022-10-12 15:06

3. 當時藍灣半島無坑位

M722 發表於 2022-10-12 15:15

682客量,非繁忙時間好難做到拆線,有部分客要去太古鰂魚涌一帶。

往新界方向:在柴灣道、筲箕灣、西灣河一帶,我會搭柴官紅小,到東隧口轉680、681、682往石門、馬鞍山/307往大埔/673往上水。

ky927 發表於 2022-10-12 15:19

柴灣係有條特快嘅988, 唔係全日咁解啫。

港島走線要快,可以改988行柴灣斜就飛西隧,但相信咁行,就變左要漫遊沙田。

tommy14D 發表於 2022-10-12 15:21

M722 發表於 2022-10-12 15:15
682客量,非繁忙時間好難做到拆線,有部分客要去太古鰂魚涌一帶。

往新界方向:在柴灣道、筲箕灣、西灣河 ...

紅van可以隧道口落㗎原來

ricky 發表於 2022-10-12 15:25

ky927 發表於 2022-10-12 15:19
柴灣係有條特快嘅988, 唔係全日咁解啫。

港島走線要快,可以改988行柴灣斜就飛西隧,但相信咁行,就變左 ...

988都係北角先上橋去西隧,只係柴灣去筲箕灣行東廊,唔行柴灣斜。

M722 發表於 2022-10-12 15:30

tommy14D 發表於 2022-10-12 15:21
紅van可以隧道口落㗎原來

柴灣觀塘紅小,往觀塘方向可以在東隧口落車。

ricky 發表於 2022-10-12 15:37

M722 發表於 2022-10-12 15:30
柴灣觀塘紅小,往觀塘方向可以在東隧口落車。

偷雞,唔係正式。

106116_1023 發表於 2022-10-12 15:52

1.因為太古坊康怡商業區係大客倉
2.阿公岩道個站主要For明華,鯉公主要For筲東官
3.柴東唔洗逼

北角去太安樓10分鐘已經唔錯,南安里10分鐘到環翠亦唔慢,
(MTR烏溪沙去柴灣都要1個鐘啦,如果巴士1小時10分鐘其實差唔多
咁坐鐵算唔算烏溪沙碌到柴灣?:lol)
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 搭完新巴682有多個問題