gip 發表於 2022-10-14 12:49

九巴為大埔廠申請放寬建築物高度限制至4層

九巴向城市規劃委員會申請,放寬大埔廠興建多層車廠計劃的高度限制,由2層改為4層。根據規劃文件,新巴士廠將成為全電動巴士廠,設363個巴士電動泊位及80個維修位置,但不設入油設施。新車廠落成後將可以容納62輛來自沙田廠的巴士及58輛夜泊沙田、大埔共7個巴士總站的巴士,並同時交還現大華街巴士停泊處的土地。

(以上為media小編所加)

申請重建成4層高巴士廠
363個巴士電動泊位
80個維修位置

新車廠落成後容納
62輛來自沙廠的巴士
58輛夜泊沙田大埔共7個巴士總站的巴士

文件: https://www.info.gov.hk/tpb/tc/p ... A_TP_685_0_gist.pdf

PCCW138 發表於 2022-10-14 13:21

新輝金門承建?

HR1377 發表於 2022-10-14 13:23

源順圍車廠會不會好似舊荔枝角廠咁發展其他用途?

GK3258 發表於 2022-10-14 13:55

咁鬼細塊地,起四層都唔夠出面啲兩層廠多位,不過點都好過屯赤嗰個十層車廠先。

cktse 發表於 2022-10-14 14:35

係咪表示呢7個總站唔會再有過夜巴士停泊先

toyl 發表於 2022-10-14 15:28

cktse 發表於 2022-10-14 14:35
係咪表示呢7個總站唔會再有過夜巴士停泊先

紅巴泊少幾架,黃巴又會再爭返幾個位嚟泊

ky927 發表於 2022-10-14 15:45

發展下巴總充電仲好啦。

cktse 發表於 2022-10-14 16:42

toyl 發表於 2022-10-14 15:28
紅巴泊少幾架,黃巴又會再爭返幾個位嚟泊

大中、沙田站呢啲熱門擺位,如果佢唔褪返啲泊位出嚟即係呢個proposal講嘅係吹水

s3n370 發表於 2022-10-14 19:40

4層樓高嘅巴士廠,要8部升降機好似誇張佐D...

仲有,無記錯的話,標準巴士泊位闊3.5米。
而家每個位得3米3,九巴嘅車仲要特闊。
咁畫得應該有豁免,但師傅泊完車仲夠位行出黎咩?

3av188 發表於 2022-10-14 23:43

起夠廿層啦。起四層做乜

冇巴士泊又可以走去做迷你倉
頁: [1] 2
查看完整版本: 九巴為大埔廠申請放寬建築物高度限制至4層