limited 發表於 2022-10-23 23:01

萬宜東壩小巴9A加開星期六服務

由2022年10月22日(星期六)起,新界專線小巴第9A號線 (北潭涌 – 萬宜水庫東壩)將會作出以下服務調整:
由北潭涌由萬宜水庫東壩班次(分鐘)
星期六、星期日及公眾假期
上午9時30分 至 下午6時40分上午10時00分 至 下午7時00分20

s20131417 發表於 2022-10-24 00:08

交通通告:點此

TuNg''=) 發表於 2022-10-24 00:11

終於捨得開朝早同星期6, 唔係得星期日回程先搭到喇.
總算唔洗再受班黃牛的

sq285 發表於 2022-10-24 01:12

似乎想做大北潭涌轉車站喎

limited 發表於 2022-10-24 01:29

7號海下北潭涌短棍問題不大
要視乎水務處肯唔肯開埋西灣路俾綠小上西灣亭

鴨咀帽 發表於 2022-10-24 02:49

我反而覺得係營辦商唔夠車, 想用最短車程做到最快回車

teddybus 發表於 2022-10-24 14:44

TuNg''=) 發表於 2022-10-24 00:11
終於捨得開朝早同星期6, 唔係得星期日回程先搭到喇.
總算唔洗再受班黃牛的

朝早開咗好耐,反而星期6就真係新嘢

Ohm 發表於 2022-10-24 14:47

limited 發表於 2022-10-24 01:29
7號海下北潭涌短棍問題不大
要視乎水務處肯唔肯開埋西灣路俾綠小上西灣亭

西灣亭已有NR29,除非現有營辦商唔做,我諗唔會再開綠色小巴

Ohm 發表於 2022-10-24 15:03

鴨咀帽 發表於 2022-10-24 02:49
我反而覺得係營辦商唔夠車, 想用最短車程做到最快回車
除咗要留返車畀1A之外,我諗都仲有好多因素
例如當時東壩最逼切問題係易入難出,所以開線就針對性解決東壩-北潭涌呢段無公共交通嘅路段,只要將啲人運到出北潭涌就任務完成,用最少嘅資源去達到效果
另外TD可能又要顧及的士反對,如果小巴直出西貢碼頭太方便又可能唔得,我都見有唔少人嫌棄小巴只係去到北潭涌
同埋只係去北潭涌個每公里收費會貴啲,翻查2018年當時嘅專線小巴車費等級表,由東壩到北潭涌係9.4公里,所以就收$11.3,如果去到西貢碼頭係約17.3公里,可收$15.8,相差僅$4.5,反而如果坐咗尾班車直出西貢碼頭,落車仲要補返$6.8(9號小巴收費,以2018年車費計算),如果拉到出西貢碼頭,對於營辦商而言係唔划算

TuNg''=) 發表於 2022-10-24 21:44

Ohm 發表於 2022-10-24 15:03
除咗要留返車畀1A之外,我諗都仲有好多因素
例如當時東壩最逼切問題係易入難出,所以開線就針對性解決東壩 ...

個人覺得北潭涌都好足夠, 亦都能夠最快回車,
而家小巴最尾個轉, 可以再比9號車費直出西貢既
頁: [1] 2
查看完整版本: 萬宜東壩小巴9A加開星期六服務