HR1377 發表於 2022-10-24 21:17

善水冇錢買零件維修巴士?

今日新巴某工會IG透露新巴14部未出牌新車拆左零件套俾現役巴士,請問善水是否冇錢買零件維修巴士一事是否屬實?

如果冇錢買零件維修巴士一事屬實,之前撞毀的5755,5720會不會修復?

48x 發表於 2022-10-24 21:23

可以講一句,新巴欠人多過欠車;P如果係唔夠車嘅,晨早出咗新車牌,仲邊有得咁快將啲Euro4全部消失

IG嘅嘢笑吓就算

andreweb 發表於 2022-10-24 21:50

既然新巴借城巴車來行都可以,如果搵渣開城巴的車長,調去新巴可否夠人手?:D

tridents 發表於 2022-10-24 22:26

新車唔敢講, 如引擎及波箱在保養期內理論上唔拆得件比其它車.

新公司上場及慳錢, 連零件存貨量都要減來改善資金營運, 好大路既零件如 Cummins 用既, 以往一行埋去就攞到, 家陣成日話無貨要訂要等, 公司又要出車率, 所以一堆等幾日才有件返既車就係被打劫對象.

搵 Long 車套件多年來都有, 家陣比前朝套得更多.

noname617 發表於 2022-10-24 23:11

tridents 發表於 2022-10-24 22:26
新車唔敢講, 如引擎及波箱在保養期內理論上唔拆得件比其它車.

新公司上場及慳錢, 連零件存貨量都要減來 ...

站係基金佬揸旗公司,理得你咩保養期,巴士d零件都係通用得架啦!最緊要條數都係果條數內,唔洗要投放新資金落去就得架啦!仲要出邊市況咁差,d錢擲左係個市到,套現唔到錢出黎

KG1428 發表於 2022-10-24 23:14

咁善水咁努力去修復紅色CITYFLYER
而新巴爛車不去整

TN381 發表於 2022-10-24 23:47

Choi 發表於 2022-10-25 00:23

神獸8900 6090都好難復出,長做廠長

不如賣俾對家

Ohm 發表於 2022-10-25 00:47

神獸8900 6090都好難復出,長做廠長

如果將6090拎出嚟行H1,8900拎出嚟行629/629M,唔知可唔可以籌到錢整車:lol

HR1377 發表於 2022-10-25 07:32

Ohm 發表於 2022-10-25 00:47
如果將6090拎出嚟行H1,8900拎出嚟行629/629M,唔知可唔可以籌到錢整車

H1未必可以用12.8米車輛行走
頁: [1] 2
查看完整版本: 善水冇錢買零件維修巴士?