106116_1023 發表於 2022-10-25 16:32

洗唔洗個個月都討論一次呀?
呢D坐得一次客量報告反映到D咩?

講左n次呢條係流水線唔係特快線,快黎做乜?
咁介意快唔快咪去左坐鐵囉,
坐鐵快過哂大部份紅隧路線添,
坐得106都係求方便一程過,
佢係下路、紅磡內街黃埔唯一往返東區+最直接往返老銅既路線

106116_1023 發表於 2022-10-25 16:39

Choi 發表於 2022-10-25 14:39
問題係成條下路得106去東區,唔似102/112都行彌敦道和英皇道,所以106改快肯定會犧牲部分下路乘客。我覺 ...
無人想塞東隧塞觀繞再兜九龍灣啟德大圈先到黃埔,
你咁樣咪一樣係犧牲抽走下路去筲箕灣至北角既乘客既選擇,
黃埔本身隔尼已經係紅隧

樂仔〞 發表於 2022-10-25 16:50

港島 total 上咗 58 個客 , 其中 13 個係長康街至景隆街之間上 , 共佔 22.4 %
然後樓主一個話改特快 , 然後嗰 13 個客可以乜補償都無講過
我到底睇緊 D 乜野 ?

106116_1023 發表於 2022-10-25 17:20

港島 total 上咗 58 個客 , 其中 13 個係長康街至景隆街之間上 , 共佔 22.4 %
然後樓主一個話改特快 , 然後 ...

根本一早有哂既定立場,
所謂報告只有單一方向,仲只係全日某一班,
106P加班都未有就話要改全線...

ricky 發表於 2022-10-25 17:36

然後樓主一個話改特快 , 然後 ...
我只係話如果改點樣做,可參考九巴42C同X42C模式。

106116_1023 發表於 2022-10-25 18:21

東區已經有2條全日土九路線+繁時106P,
土九又唔係旺角,屯馬又通車好耐,巴公有乜誘因再投放多20-30架車開新紅隧線?連118都CUT紅特仲有咩前景?

brianso198 發表於 2022-10-25 18:46

究竟我睇咗啲咩

brianso198 發表於 2022-10-25 18:52

106有42C同X42C客量咁龐大?唔好拎佢兩個同106比好無?

Choi 發表於 2022-10-25 19:20

106116_1023 發表於 2022-10-25 16:39
無人想塞東隧塞觀繞再兜九龍灣啟德大圈先到黃埔,
你咁樣咪一樣係犧牲抽走下路去筲箕灣至北角既乘客既選擇 ...

重點係106客源集中在北角以西而改半特快可彌補118抽走北角兼且19取消真空

groom1002 發表於 2022-10-25 19:21

碌到糖水道先上公路,炮台山/銅鑼灣去黃大仙肯唔肯學111<>680 設BBI 。
遲D下年新城合併,有關BBI可考慮擴展至102/112<>106

頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 過海線106港島往九龍客量報告 (點樣做特快好?)