ky927 發表於 2022-11-20 20:14

上環返第一城新體驗(936>286c)

宜家182/681/307/673 都係疏車,今日1820左右上環返第一城,182/307/673都要等15分鐘以上,反而936仲有9分鐘就到,咁於是奢侈下,936轉286c。

全程係上環站上936,係饒宗頤以等1分鐘時間無縫轉286C,成程去到第一城35-40分鐘完成。

首先936車上都有兩成乘客,比想像中好;而且呢個轉法,我覺得係幾快,如果九巴係想谷下936多客少少,俾個轉乘936轉286c/286x 係幾好選擇。以上環計,182返到第一城假日都要跑60分鐘以上。轉286x/286c 去大圍去第一城點都快過182,仲要獨食。

673為搶客,大老山隧道都有回贈,個人黎講,平時灣仔返沙田都係673轉89X。轉乘客都係蓄返黎。

936<>286c/286x 係衰在南行係岩嘅位,同埋936唔係全日。做下呢組轉乘嘅手腳,其實都係利多於弊

M722 發表於 2022-11-20 20:20

返第一城,最快夾啱時間搭88R,差不多直通車,一程過唔駛左計右計

ky927 發表於 2022-11-20 20:26

M722 發表於 2022-11-20 20:20
返第一城,最快夾啱時間搭88R,差不多直通車,一程過唔駛左計右計

我走係88R嘅。
通常夜晚食完飯返屋企,搭88R係同搭的士無異;一程$21.5,但總車資應該都唔夠的士跳標多🤣🤣🤣🤣

Choi 發表於 2022-11-20 20:34

我遊車河會行去碼頭搭下層船再轉281A慳錢

noname617 發表於 2022-11-20 22:09

:L但ctb自己搞衰88R,同加上俾地底打沉曬!會展流失唔少客去東鐵大圍轉!

天空之神 發表於 2022-11-20 22:13

286C 286X 美孚轉車直頭無敵,新西出美孚快過城隊轉

ricky 發表於 2022-11-20 22:27

但936兜長沙灣,有so?

2076 發表於 2022-11-21 07:41

正常來說 900 轉 286C 係最佳選擇,但 900 星期日冇車冇計。

南行計,286C 轉 936 唔係太差,碧海藍天過對面就得,只係好難夾時間轉到 936。

kwn1029 發表於 2022-11-21 11:28

非繁/假日ok,平日放工就唔好玩呢飯啦,286C 平日下繁唔知饒宗頤迫唔迫到上車

AVW28 發表於 2022-11-21 11:40

如果平日下繁上環走,都係轉車既話,夾岩時間搭981P去沙田醫院轉任何一架經第一城既車好過。even遲下980A開回程(唔記得RDP有無講過)都係咁話。Btw,936+286C呢個轉法都幾好,但最好有九仔月票先好咁做。
頁: [1] 2
查看完整版本: 上環返第一城新體驗(936>286c)