天空之神 發表於 2022-11-26 01:51

其實 37X 反正都係出 11.3 米不如全日換坑算數

AtrHenu 發表於 2022-11-26 08:15

天空之神 發表於 2022-11-26 01:51
其實 37X 反正都係出 11.3 米不如全日換坑算數

全日換坑都可以減少混淆的,不過此舉動日後可能日後新巴與城巴合併後可能標準一致下令到37AB都能夠用12米囉.:lol

天空之神 發表於 2022-11-26 08:20

AtrHenu 發表於 2022-11-26 08:15
全日換坑都可以減少混淆的,不過此舉動日後可能日後新巴與城巴合併後可能標準一致下令到37AB都能夠用12米 ...

你需知道,以前城巴做 37M 果陣已經係有用大富豪

從來只係而家 38 條坑唔用得 12 米車

cktse 發表於 2022-11-26 09:06

nickk 發表於 2022-11-25 11:27
其實置富總站改建成珀麗灣嗰種逆時針方向島式總站,應該可以擺到最多車同最多月台 ...

置富總站連改吓站蓋都唔得,你覺得可以大改咩?

teddybus 發表於 2022-11-26 09:11

nwfb3301 發表於 2022-11-23 11:37
唔明點解安排咁特別, 照計37X同37B一樣可以用原38單坑,咁38早繁同其他時間唔同地方上車仲混亂 ...

係咪37X朝早多人排隊,所以用最入條坑?
就好似天恆 K76同265B朝早互調坑位咁?

CRH5 發表於 2022-11-26 10:46

正式通告

置富花園:https://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202201498a03.pdf

華富南:https://mobile.bravobus.com.hk/pdf/E202201499a03.pdf

ky927 發表於 2022-11-26 11:02

其實最原始問題,置富係咪可以重置中間個兩條單坑變孖坑,會唔會唔駛咁煩呢

PK9394 發表於 2022-11-26 11:15

咁38 嘅車行完早繁後返晒廠罷?定會下繁出番行42?

chunglau 發表於 2022-11-26 16:04

PK9394 發表於 2022-11-26 11:15
咁38 嘅車行完早繁後返晒廠罷?定會下繁出番行42?

下繁唔會有42,42只開上繁

PK9394 發表於 2022-11-26 18:23

我攪錯晒,應該系做完上繁42嘅車之後會跳去做38,原38嘅車系咪返廠?下繁再會去黎做加班?
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 新巴 38、42 合併後置富總站站位安排