hkitalk.media 發表於 2022-11-29 11:44

城巴威馳騰氫能雙層巴士今在澳洲展出

城巴威馳騰氫能雙層巴士今日在澳洲新南威爾士州 Shellharbour Regional Airport 出席由當地汽車製造商 BLK Auto 附屬公司、威馳騰合作夥伴 HDrive 舉辦的「澳大利西亞地區首部雙層氫能巴士」揭幕活動,有當地工作人員講解該車構造。
相片由 Andy 提供

hkitalk.media 發表於 2022-11-29 11:44

hkitalk.media 發表於 2022-11-29 15:28

相片由 Derek 提供

hkitalk.media 發表於 2022-11-29 23:05

相片由Andy提供

ky927 發表於 2022-11-29 12:20

其實澳洲有無自家巴士廠牌?還是都係買ADL VOLVO 等為主?

GA6072 發表於 2022-11-29 15:21

其實澳洲有無自家巴士廠牌?還是都係買ADL VOLVO 等為主?

BCI bus好似係澳洲佬

bam1a 發表於 2022-11-29 18:34

大家身為巴膠唔係唔記得禍根;P
同埋,根據官網,佢已經投入咗唔少澳洲材料+製造嘅單層電巴optimus e-bus(用某流動炸彈同某豪設計嘅陣)
氫巴都有用豪陣,就係得單層咁解
今次佢"first"宣傳係因為佢係雙層,不過澳洲城市設計係無咁極依賴私家車嘅市郊化,務求密班次,容易穿梭好似九龍塘嗰啲窄路,人口基數亦唔有利於使用,因此除咗機場巴,旅客用,或者特定走線之外其實唔係好興雙層...

bam1a 發表於 2022-11-29 18:45

GA6072 發表於 2022-11-29 15:21
BCI bus好似係澳洲佬

BCI係MIC嘢嚟,嚴格來講唔係澳洲車

ky927 發表於 2022-11-29 19:09

大家身為巴膠唔係唔記得禍根
同埋,根據官網,佢已經投入咗唔少澳洲材料+製造嘅單層電巴optimus e-bus( ...
1) 我唔係巴膠😌
2) 每個人喜歡巴士嘅野都有唔同,有D好車型,有D好路線,有D好引擎 😂😂😂

不過你唔講真係唔知禍根係澳洲貨

cruisesnet 發表於 2022-11-30 15:14

大家身為巴膠唔係唔記得禍根
同埋,根據官網,佢已經投入咗唔少澳洲材料+製造嘅單層電巴optimus e-bus( ...

運過去放一放就叫"First"
頁: [1]
查看完整版本: 城巴威馳騰氫能雙層巴士今在澳洲展出