GA6749 發表於 2022-12-11 14:41

厹12/12有將藍新線啟航禮

The Kowloon Motor Bus Co. (1933) Ltd 九龍巴士(一九三三) (kmb.hk)

作為將軍澳出行新景象的重要一環,九巴將於96線、290E線及298X線首航當日舉行首航禮,與乘客一同作見證。已裱上96線、290E線及298X線全車車身廣告的首航巴士,將分別到三條路線於將軍澳區的巴士總站,與各位乘客見面,並安排首航打卡道具,供乘客拍照留念。乘搭三條路線首班車的乘客更可獲贈精美禮品乙份,數量有限,送完即止。
似乎會同90 97一樣,都會有口罩同之前周街派嘅杯墊送?

同文另外揭示咗會同獨營厹東隧過海線有補差價轉乘
此外,三條將藍公路快線由將軍澳出發,均途經新落成的將藍隧道轉車站,乘客可於此站以「補差價」方式,互相轉乘三條路線,或經行人天橋步行三至五分鐘,到東區海底隧道轉車站優惠轉乘九巴獨營東隧過海路線,為過海乘客提供全新選擇。

jacky03 發表於 2022-12-11 14:49

坑口站送杯墊&2個不同sizes嘅poster

kay 發表於 2022-12-11 14:57

九巴似乎唔打算開新將軍澳過海巴推人轉車算

JX9097 發表於 2022-12-11 14:58

將藍最大問題得單向兼一兩班車限定

tt777 發表於 2022-12-11 14:59

kay 發表於 2022-12-11 14:57
九巴似乎唔打算開新將軍澳過海巴推人轉車算
所以最後咪城巴自己開囉,得佢話想開。
當然全日就唔洗諗啦!
東隧口有613/603/673...,
唔排除下一步90行將藍攻打對象係682/682B/694/680,進一步收屎水新東檔。
過多幾年開T2/6幹,如果九巴全日開埋屯/(元/天是旦一條)將藍線+290系特快屎水仲頭痛,
間接搶埋933/976客,當然仲生唔生存到2026係一個問題。

如果90打得死682B嘅話屎水會好多謝你,
因為佢自己都唔想做,有藉口cut班/車,寧願放車去790/795/皇后山仲好

Choi 發表於 2022-12-11 15:04

96轉613快得過694?

JX9097 發表於 2022-12-11 15:10

Choi 發表於 2022-12-11 15:04
96轉613快得過694?

將北唔可能因為694直入西灣河

將南唔使等613應該做到快啲啲
不過現實會唔會做到無縫就...
而且仲未諗以下兩個問題

1. 將藍轉車站行過去東隧港島方向要成5分鐘
2. 將藍轉車站只限單向

mtrA279-262 發表於 2022-12-11 19:01

tt777 發表於 2022-12-11 14:59
所以最後咪城巴自己開囉,得佢話想開。
當然全日就唔洗諗啦!
東隧口有613/603/673...,

290系就難啲
全部都行山
果陣有將隧都有人提議過搵一條行隧道

天空之神 發表於 2022-12-11 19:07

mtrA279-262 發表於 2022-12-11 19:01
290系就難啲
全部都行山
果陣有將隧都有人提議過搵一條行隧道

所以而家應該290E 行隧道? 將南應該有車行將藍直出?

tommy14D 發表於 2022-12-11 19:15

本身108轉98D 296D合計12蚊,轉603俾多7毫
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 厹12/12有將藍新線啟航禮