PF2802 發表於 2023-1-16 02:15

通用地圖2023

單計巴士相關今年呢本應該係最多錯

冇仔細睇都見到over20個錯處
例如59A,962X無啦啦落咗青公
202, 796C仲存在 89B未縮線
961山景兩個總站 66M荃灣兩個總站
N290去埋灣景花園
A31P A38共存
繁時線show啲唔show啲
E34AB上年未刪,今年繼續存在

sunhoo 發表於 2023-1-16 09:17

越來越多人依賴手機導航,紙本地圖冊仲有幾大市場?

Ohm 發表於 2023-1-16 09:23

202, 89B, 796C都係8月或之後先至發生嘅事,可能人地嗰陣資料已經截咗稿,呢個都情有可原,印書唔係臨到print嗰刻先嚟改嘢,不過亦都反映咗紙本地圖不夠update嘅先天缺陷

EX-TL 發表於 2023-1-16 09:53

上次買係2017, 諗住今年買番, 而家唔駛諗, 睇吓年中出街道大廈詳圖有冇改善.

1005 發表於 2023-1-17 06:45

sunhoo 發表於 2023-1-16 09:17
越來越多人依賴手機導航,紙本地圖冊仲有幾大市場?

當一本歷史書去儲都唔錯嘅
二十年後拎返本地圖出嚟睇就可以睇到有幾大變化

當然
如果網上地圖有埋呢個功能嘅話
紙本真係可以功成身退

kei_hk 發表於 2023-1-17 10:37

紙本野﹐市場一定越來越細。

可能﹐得番以 "後備方法/方案" ﹐又或者要睇一些地圖才會有的特別資訊才會使用。

例如 : 行山/救援(偏遠地方)﹐避免無電/無網絡的情況。

i-Lens 發表於 2023-1-17 15:51

網上已經有有心人做緊類似嘅野,不過就係由當年紙本,以人手方式數碼化再置入經緯度
https://www.hkmaps.hk/viewer.html
可以疊加現時嘅openstreetmap
例如下圖係1985年疊加現時

睇下呢位有心人搞唔搞,地政出嘅e香港街本身已經係GeoPDF,數碼兼已內嵌經緯,以佢嘅技術應該係一野放上網站就搞掂,都唔洗有咩人手fine tune...
可惜係e香港街最早只有2017年
未有網上方便版前,都可以自己用地理軟件做類似嘅疊加對比
下圖係2017年疊加2022年

至於真正嘅網上地圖, e.g. Google Maps, OpenStreetMap, 中原地圖, 政府地理資訊地圖,似乎只有官方睇下會唔會推出類似功能...

S3V3 發表於 2023-1-18 09:09

i-Lens 發表於 2023-1-17 15:51
網上已經有有心人做緊類似嘅野,不過就係由當年紙本,以人手方式數碼化再置入經緯度
https://www.hkmaps.h ...

呢個人真心有心,如果有多啲航空地圖就更好(就算唔係呢度,都唔知邊度有多啲全景航空地圖睇),始於航空地圖睇到嘅嘢比地圖更多

ricky619 發表於 2023-1-18 15:31

Ohm 發表於 2023-1-16 09:23
202, 89B, 796C都係8月或之後先至發生嘅事,可能人地嗰陣資料已經截咗稿,呢個都情有可原,印書唔係臨到pri ...

唔關事, 以前做到點會呢兩年做唔到.只係佢地已經無人識做圖.

eternalflame 發表於 2023-1-18 18:01

ricky619 發表於 2023-1-18 15:31
唔關事, 以前做到點會呢兩年做唔到.只係佢地已經無人識做圖.

無人手做就要提早截稿去應付

頁: [1] 2
查看完整版本: 通用地圖2023