HR1377 發表於 2023-2-16 17:51

運輸署建議開辦九龍專線小巴23P線配合KOKO HILLS入伙

https://www.districtcouncils.gov ... 085/TDTC_9_2023.pdf

為配合高嶺道KOKO HILLS入伙,運輸署建議開辦23P專線小巴,來往高嶺道KOKO HILLS及藍田站,星期一至五繁忙時間服務

dcbf905 發表於 2023-2-16 18:34

The route number is 23P, not 23S

Ohm 發表於 2023-2-16 18:52

無啦啦邊度走條天橋出嚟?
地面咪有路行囉

HR1377 發表於 2023-2-16 18:58

dcbf905 發表於 2023-2-16 18:34
The route number is 23P, not 23S

謝指正

原文已更改

toby_tl10 發表於 2023-2-16 22:22

樓主介唔介意自己開份文件嚟睇?入面有寫0.6公里/0.7公里

建議班次幾有趣,寫15分班,搵一部車行都開到2-4分班啦:lol:lol

Citcalag 發表於 2023-2-17 00:35

toby_tl10 發表於 2023-2-16 22:22
樓主介唔介意自己開份文件嚟睇?入面有寫0.6公里/0.7公里

建議班次幾有趣,寫15分班,搵一部車行都開到2-4 ...

咪就係…開車1分鐘都落左車啦…15分鐘,個司機去完廁所返來都唔洗咁耐

toby_tl10 發表於 2023-2-17 01:55

Citcalag 發表於 2023-2-17 00:35
咪就係…開車1分鐘都落左車啦…15分鐘,個司機去完廁所返來都唔洗咁耐

慣咗傳統思維諗嘢有盲點,諗一諗其實根本唔會有一部車專跑23P。(假設真係開15分班)佢個做法會係每15分鐘抽一部23M,到藍田之後轉23P牌柯打一轉,跟住轉23M牌繼續原有行程。

ccicoltd 發表於 2023-2-18 01:14

toby_tl10 發表於 2023-2-17 01:55
慣咗傳統思維諗嘢有盲點,諗一諗其實根本唔會有一部車專跑23P。(假設真係開15分班)佢個做法會係每15分 ...

還是跟 23S 跳?

EX-TL 發表於 2023-2-18 20:31

可能到時大幅加到5分鐘一班, 一車走天涯, 易過定時定候班架車走入高嶺道行幾分鐘又拉走.

sunhoo 發表於 2023-2-20 14:23

去藍田站咁短距離,應該起天橋來完善步行網絡,唔係應該燒油開小巴。屋苑門口個小巴站,我會建議用來開經觀塘繞道往來啟德站嘅服務,搭埋麗港城做。
頁: [1] 2
查看完整版本: 運輸署建議開辦九龍專線小巴23P線配合KOKO HILLS入伙