who_r_u 發表於 2023-5-25 21:40

彌敦道窩打老道交界燈位問題

現時呢個位置燈位係咁循環的
窩打老道雙向 > 彌敦道南行 > 彌敦道北行 >窩打老道雙向 > 如此類推

其實可唔可以改為
窩打老道雙向 > 彌敦道南北行 > 彌敦道北行右轉 >窩打老道雙向 > 如此類推

咁樣改唔會對行人過路燈有影響,但就彌敦道北行會長咗啲啲時間
起碼令到直行去旺角既車唔會塞到中郵 :dizzy:

on11358 發表於 2023-5-25 22:40

北行塞車好多時係因為左一線近中南擺左部死車上落貨,北行主要都係巴士為主。如果你咁改phrasing即係左二左三線要停晒,
得左一線可以直去,咁啲車就會堆晒去左一線,用唔盡左二線車流量,亦有可能喺雙白線前有死亡交叉,
右轉窩打老道要cut出去左二/左三線,中線直去要cut左一線。

toby_tl10 發表於 2023-5-25 23:14

呢個玩法嘅問題係彌敦道北行3條線唔知點分。2直行1轉右,定1直行2轉右?答案係似乎點分都搞唔掂

clivetock 發表於 2023-5-25 23:37

仲有一樣就係自從孭仔燈出過幾單大鑊嘢之後,唔知道仲可唔可以新增路口係唔同方向唔同步放綠燈而無安全島/路壆分隔

Ricky403 發表於 2023-5-25 23:57

過完個街口其實前面仲有碧街巴士站
一多巴士埋呢個站又係得番一線畀其他車過

而家好多車長得一條線通常唔博收到好慢咁碌過去
後面支綠燈就算畀你攞盡彌敦道南行直行+北行右轉成個時段,都有時係頂住過唔到
如果延長唔到彌敦道北行放車時間,就更加難去重新分配行車線

s3n370 發表於 2023-5-27 02:14

toby_tl10 發表於 2023-5-25 15:14
呢個玩法嘅問題係彌敦道北行3條線唔知點分。2直行1轉右,定1直行2轉右?答案係似乎點分都搞唔掂 ...

好多年前呢個路口係1直2轉右,燈號又真係好似樓主講嘅pattern。
不過唔記得係南北行直去先,定係北行直去加右轉行先。
好有印象直去燈綠右轉燈紅果陣,直去嘅車爭住入慢線,
有時唔係太順,哂佐盞綠燈。
而家齊齊行就順好多。

Gary_B 發表於 2023-6-1 00:42

s3n370 發表於 2023-5-27 02:14
好多年前呢個路口係1直2轉右,燈號又真係好似樓主講嘅pattern。
不過唔記得係南北行直去先,定係北行直去 ...

直行先 之後到右轉綠燈
頁: [1]
查看完整版本: 彌敦道窩打老道交界燈位問題