hyhc 發表於 2023-6-4 14:12

電車今日(4/6)起正式接受信用卡及二維碼付款

全線車隊於四星期內完成更換新卡機

下圖由 hkitalk.media 小編加上

hkaiw 發表於 2023-6-4 15:44

前年曾經在68號試用九巴那款 QR Code 及信用卡付款機,結果都是決定自製多合一機。

kei_hk 發表於 2023-6-4 16:21

前年曾經在68號試用九巴那款 QR Code 及信用卡付款機,結果都是決定自製多合一機。 ...
電車使用小巴款的八達通機﹐都用左好X多年﹐擴充性可以講話係無。
要支援其他電子支付﹐一係好似小巴做法﹐分開2部(套)機獨立運作﹐一係換晒全新的一體機。

比著你做決策人﹐你會選那個玩法?

話時話﹐會唔會只係外觀唔同﹐八達通以外的組件其實係一樣?;P

ps. qr code 好似只係用到藍色﹐綠色好似唔見有logo。:$

rickycheng 發表於 2023-6-4 21:27

kei_hk 發表於 2023-6-4 16:21
電車使用小巴款的八達通機﹐都用左好X多年﹐擴充性可以講話係無。
要支援其他電子支付﹐一係好似小巴做法 ...

我估佢係遮住左Wechat,目前不收掛?
反而我想知左上角遮住左乜:lol

P.S 前幾日先有報道話電車只收八達通唔方便...下個應該到天星

kei_hk 發表於 2023-6-4 21:46

反而我想知左上角遮住左乜

回應你個PS..

話唔定﹐下個月有人投訴於點解除左 "藍色QRcode" 及八達窿外﹐其他電子支付方式無小童/長者價;P

ccicoltd 發表於 2023-6-5 00:55

上半截就是把九巴款卡機向右轉 90 度。

Ohm 發表於 2023-6-5 01:06

一部咁新嘅機器同左右成個環境好唔夾 ;P

kei_hk 發表於 2023-6-5 09:47

ccicoltd 發表於 2023-6-5 00:55
上半截就是把九巴款卡機向右轉 90 度。

唔講唔覺﹐講起就好覺。

九巴攪緊新收費器﹐會唔會就係九巴新機的初型?

魔雪巴士頻道 發表於 2023-6-5 22:11

反而我想知左上角遮住左乜

TNG? 中國交通卡?

魔雪巴士頻道 發表於 2023-6-5 22:17

前年曾經在68號試用九巴那款 QR Code 及信用卡付款機,結果都是決定自製多合一機。 ...

可能因為九巴嗰款機成日hang機斷線
希望一體化可以減少呢個問題
頁: [1] 2
查看完整版本: 電車今日(4/6)起正式接受信用卡及二維碼付款