dcyw 發表於 2023-6-30 09:18

新界專線小巴路線招標

今天政府憲報公佈,為兩組新界專線小巴路線招標。

組別1:
路線:井財街—龍逸邨〔循環線〕
- 經新墟、杯渡路、天后路
- 最高收費:$9.10
- 最少車輛數目:4輛
- 班次:10-20分鐘

組別2:
路線A:上水站—唐公嶺(現57K)
- 最高收費:$10.00
- 最少車輛數目:4輛
- 班次:15-30分鐘
路線B:上水站—蕉徑(現57K蕉徑特別班次〕
- 最高收費:$10.00
- 最少車輛數目:3輛
- 班次:12-30分鐘
路線C:上水站—丙崗(現58K)
- 最少車輛數目:2輛
- 班次:15-30分鐘
路線D:上水站—古洞北福利服務綜合大樓
- 經青山公路 - 古洞段
- 最少車輛數目:1輛
- 班次:30分鐘

兩組路線均無需提供低地台服務。

https://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20232726/cgn202327263912.pdf

noname617 發表於 2023-6-30 09:58

組別2被人投訴過,運吉決定重新招標?再攝多組新路線?

toyl 發表於 2023-6-30 16:01

noname617 發表於 2023-6-30 09:58
組別2被人投訴過,運吉決定重新招標?再攝多組新路線?

點只投訴班次問題,舊年仲反埋車……
呢個先係導火線?

toyl 發表於 2023-6-30 16:08

empty pls delete

noname617 發表於 2023-6-30 19:45

呢個先係導火線?

:L唔係北區鄉里,無感受過!翻車的確聽過,上埋電視!

mak5052 發表於 2023-6-30 20:00

路線D 感覺上又犯類似 503 的錯誤 (將新發展區通往就近市鎮的線批予小巴, 錯配資源, 開了此線, 古洞新市鎮難以開一條走線合理的巴士線去北區)

jocosben 發表於 2023-6-30 21:01

北區一有新發展老運一定要開條小巴…

JH_LE4612 發表於 2023-6-30 21:12

mak5052 發表於 2023-6-30 20:00
路線D 感覺上又犯類似 503 的錯誤 (將新發展區通往就近市鎮的線批予小巴, 錯配資源, 開了此線, 古洞新市鎮 ...

嚇死,以為2d做咩平左成倍,原來4.80係公里唔係最高價錢,後者應該係$9.10先啱。

但係古洞棟大樓行去最近嘅巴士站原來只係兩分鐘,真係叫76K兜埋佢似乎仲簡單,西行要過天橋都只係五分鐘。當然,長遠嚟講,早少少開定條76A嚟放血,似乎都好過之後成區太依賴小巴。睇翻503個例子,小巴個地盤似乎除左睇走線仲要睇兩邊總站,所以佢連78B都可以嘈。咁搞法,會唔會連行公路出上水嘅巴士都開唔到,大家寧願搭鐵出去算?當然,我有信心佢開到粉南翻學線嘅又...不過留名上水小巴總站爆廠。

另外幾意外嘅係馬生竟然等唔到哥爾夫球場啲樓,嗰度都可以好和味。

MaxC 發表於 2023-7-2 20:56

呢個先係導火線?

上年小巴 Page 係反車前已講過呢組線交線

ricky 發表於 2023-7-4 21:35

兩組線都係豬頭骨;P
頁: [1]
查看完整版本: 新界專線小巴路線招標