James116 發表於 2023-8-21 14:28

厹W2 ETA出現載客量

定係之前一直有, 只係我啱啱先發現??

allc98D 發表於 2023-8-21 14:58

似係最近嘅野 九公司都開返個樓上客量顯示一段時間,會開返呢個功能都唔出奇

wesleyyc 發表於 2023-8-22 14:49

allc98D 發表於 2023-8-21 14:58
似係最近嘅野 九公司都開返個樓上客量顯示一段時間,會開返呢個功能都唔出奇 ...

佢係用番本身個套紅外綫 定係有新技術

GA6749 發表於 2023-8-22 16:01

wesleyyc 發表於 2023-8-22 14:49
佢係用番本身個套紅外綫 定係有新技術

載通向數碼通購系統 為九巴實時計客及提供Wi-Fi (17:21) - 20230525 - 即時財經新聞 - 明報財經網 (mingpao.com)

PCS系統可統計實時載客情况,並為巴士車廂下層的乘客提供上層座位空缺情况的資訊,減少兩層之間不必要的乘客流動用得Smartone唔似係咁簡單紅外線咁土炮:o

kei_hk 發表於 2023-8-22 17:18

GA6749 發表於 2023-8-22 16:01
載通向數碼通購系統 為九巴實時計客及提供Wi-Fi (17:21) - 20230525 - 即時財經新聞 - 明報財經網 (mingp ...

但是﹐唔多覺九巴D車多左D什麼設備去統計人數。

唔通..... 有方法取到部車的負重數據﹐再推算出載客人數?

至於上層坐位數目﹐見到有些車已經重開個數字牌﹐但又唔覺佢有新增 "眼仔"﹐估計都係用番個紅外線。:L

08x200-201 發表於 2023-8-22 18:18

kei_hk 發表於 2023-8-22 17:18
但是﹐唔多覺九巴D車多左D什麼設備去統計人數。

唔通..... 有方法取到部車的負重數據﹐再推算出載客人數 ...

有無可能用cam去數人?宜家AI技術咁發達,AI視覺數人也唔系咩尖端技術

GK3258 發表於 2023-8-22 23:40

08x200-201 發表於 2023-8-22 18:18
有無可能用cam去數人?宜家AI技術咁發達,AI視覺數人也唔系咩尖端技術

仲可以捉埋通緝犯,連搵張學友開演唱會都慳翻

kingkonghi 發表於 2023-8-23 08:28

VA技術其實都成熟咗唔少
用cam已經可以計到有幾多人喺車上
地鐵而家都研究緊呢樣嘢

GA6749 發表於 2023-8-23 10:34

謎底解開,的確係用cam

九巴透過置於車門附近及上層的鏡頭,分析上落巴士和登上上層的乘客人數,實時將全車車廂載客量,以「圖示」方式顯示在手機應用程式App1933上,供大眾參考即將抵達班次的載客情況,令行程安排更有預算。The Kowloon Motor Bus Co. (1933) Ltd 九龍巴士(一九三三) (kmb.hk)

GM 發表於 2023-8-23 12:17

下層屏幕顯示上層空櫈 九巴試行實時載客量準繩度達9成
實際有9成就不錯

頁: [1] 2
查看完整版本: 厹W2 ETA出現載客量