LN9267 發表於 2023-10-11 21:17

有紅色小巴商會決定三隧分流分時段收費實施時加價

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... CApIBXDKdWbf_jH_Uy4

1.來往蘭桂坊及旺角線,加5元
星期一至五(假日除外)原價為15元,即新車費為20元,加幅33.3%
星期六、日及公眾假期原價為20元,即新車費為25元,加幅25%

2.來往香港仔及旺角,通宵時間加3元
通宵時段全程收費原價為18元,即新車費為21元,加幅16.7%

3.來往銅鑼灣及觀塘,加2元
全程收費原價為14元,即新車費為16元,加幅14.3%

4.來往銅鑼灣及西貢,加2元
全程收費原價為23元,即新車費為25元,加幅8.7%

最重要是小巴商會主席透露西旺有望恢復運作,不過有多少客人就是問題。

kay 發表於 2023-10-11 21:28

其實既然西隧紅隧都同價
以前就話少客時段行紅隧慳40蚊
依家可以索性全部班次行西隧
不過少客行紅隧最後會唔會搞到索性唔開車就難講
小巴計唔掂數可以開少幾部

sunhoo 發表於 2023-10-31 13:34

糖街果條有機會執

天空之神 發表於 2023-10-31 13:40

sunhoo 發表於 2023-10-31 13:34
糖街果條有機會執

其實糖街荃灣線都比 930X 934 夾死

不如殺左紅小再迫TD 天降Quota 比 934 泊入糖街算數

sunhoo 發表於 2023-10-31 14:56

不如殺左紅小再迫TD 天降Quota 比 934 泊入糖街算數

咁就只有東行會用到怡和街quota,西行行告士打道,唔使quota

tommy14D 發表於 2023-10-31 15:23

柴灣去觀塘有冇加

天空之神 發表於 2023-10-31 15:45

sunhoo 發表於 2023-10-31 14:56
咁就只有東行會用到怡和街quota,西行行告士打道,唔使quota

西行用返會議道,菲林明道出軒尼詩道咪算

再唔係就鵝頸橋天樂里 + 大有 / 廣生行

不過前提係迫死條小巴先會有quota 出到

Ricky403 發表於 2023-11-6 18:18

紅小自己摺埋嘅話,估計海庭乜都唔會做
而家條紅小似扭計博同情分舖路將來加價,咁就可以唔駛走咁多客 (啩?)
都唔駛FF乜934入銅鑼灣做大,海庭無意見城巴都會有

kay 發表於 2023-11-6 20:24

依家紅小出左價紅隧過海25蚊
睇政府肯唔肯

唔企硬維持原價又將50蚊劈一半

LN9267 發表於 2023-12-15 14:15

kay 發表於 2023-11-6 20:24
依家紅小出左價紅隧過海25蚊
睇政府肯唔肯

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... UNffTCpzeF852b39O94

今天相關小巴商會公布加價,就看看乘客量如何。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 有紅色小巴商會決定三隧分流分時段收費實施時加價