AVBWU291 發表於 2023-11-3 12:07

粉嶺火車站小巴總站調坑

交通通告
新界專線小巴第501A、501C及501K號線於粉嶺站專線小巴總站的車站安排

公眾人士請注意,為配合專線小巴的日常運作,位於粉嶺站專線小巴總站內粉嶺車站路以西的第二個停車坑的第501A、501C及501K號線(雍盛苑/欣盛苑至聯和墟(循環線))專線小巴站,將由2023年11月5日(星期日)的頭班車起,遷移至粉嶺車站路以西的第五個停車坑(即現有第56K號線專線小巴站後面)。

專線小巴營辦商已張貼告示,通知乘客上述安排。
https://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_73167.html

busnrail_fans 發表於 2023-11-4 22:02

似係讓路俾507

不過507應該係要擺去278K同埋52/4/6A嗰邊最好,方便叫幾飛
可惜環境同埋承載力所限,應該都塞唔到更多路線

腦夫子 發表於 2023-11-6 14:53

其實粉嶺站嘅巴士站/小巴站已經飽和, 若果唔規劃擴建巴士/小巴站, 到新界東北發展後再開巴士/小巴線到粉嶺站, 遟早爆煲

JH_LE4612 發表於 2023-11-6 21:00

busnrail_fans 發表於 2023-11-4 22:02
似係讓路俾507

不過507應該係要擺去278K同埋52/4/6A嗰邊最好,方便叫幾飛

其實調翻轉用粉火做循環點似乎好啲,入總站似乎都係陪塞。

過兩三年馬屎埔應該會有條類似279K去火車站嘅,不過留名被流放去名都然後同皇民打架。

除左向上發展之外,我冧唔到嗰度有咩方法可以裝到咁多車...

腦夫子 發表於 2023-11-7 09:46

過兩三年馬屎埔應該會有條類似279K去火車站嘅 ...

小巴總站隔離有粉嶺遊樂場, 可以用作擴建做大型公共交通交匯處
即係地面室內做公共交通交匯處, 再興建上蓋平台重置遊樂場
而粉嶺車站圍就可以擴大空間做過路巴士站/小巴站

busnrail_fans 發表於 2023-11-8 10:06

過兩三年馬屎埔應該會有條類似279K去火車站嘅 ...

睇返隔運吉官方公告,循環點的確喺粉火
另外,Fb都有人post咗幅粉火278K站頭擺咗支綠色波板糖(同隔離post提到百和路嗰支一樣樣)嘅相

咁,呢單調坑應該唔關507事鳥,而507亦都真係可以「分流」278K同埋52/4/6A

busnrail_fans 發表於 2023-11-15 11:22

原來吉出嚟條坑真係俾507用:o

頁: [1]
查看完整版本: 粉嶺火車站小巴總站調坑