ky927 發表於 2023-11-9 10:28

直線抽擊2F

(唔知算唔算錯版,擺錯請版主代移)

呢間小巴都好積極開新市場,亦不得否認呢個後生老闆定線係幾中需求。之前開麗城線都算成功。

今次搶攻2F,當然,價錢貴一倍,時間唔知都快唔快到一倍,但顯然搶攻俾得起換時間返工嘅一群。2F最大客源應該係慈雲山,由頭坐到尾真係車程偏長。呢個亦正正反映九巴唔積極試新路開線嘅問題。(譬如:跟呢條線走法,或者直飛蝴蝶谷落,唔係只講2F,普遍唔試新出口新走線)

當然,九巴可能無誘因試返工特快,因為多極都係加$1-2,但係試下新出口,咁可能13P唔駛減班,214可以有再特快啲

相比下,城巴敢試新走線多少少,起碼試咗795系同793出黎,但係唔係好我唔敢講。

toyl 發表於 2023-11-9 10:39

道路設計問題,所以長沙灣好難做特快

唔好忘記40,但係其實呢…蝴蝶谷出口成日塞都幾惡做

214無乜可能再改快,因為太多搶錢獨巿位

例如油塘方向朝早石硤尾消防局落60個全價客再去牛池灣上返爆,長沙灣方向長沙灣遊樂場落幾十學生

其實40都好多客美孚上黃大仙落,隨時根本係慈雲山客,所以老細剩係識埋巴士站搶巴士客,得AN1/2見得下人囉

kay 發表於 2023-11-9 10:41

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=2180610&extra=page%3D1&mobile=2
小巴版開左an6主題

ky927 發表於 2023-11-9 10:48

toyl 發表於 2023-11-9 10:39
道路設計問題,所以長沙灣好難做特快

其實正正就係42C/X42C 嘅關系

雖然都係個堆車,但係某啲客肯俾就上左X,咁X42C都算快啲,回車又算快左啲啲。

不過2F全日食唔到呢啲長短腳編制,宜家都可能係小巴行先,佢做到啦,又上RPP出類似野

6516 發表於 2023-11-9 10:50

睇佢個post 啲reply好似只係做朝早
近呢年無咩留意, 但之前朝早都係有青山道紅van
今次應該只係延長去美孚再特快番慈雲山

某程度上都係舊線黎
不過都樂見慈雲山交通有提升

GJ4256 發表於 2023-11-9 10:52

A23已經抽擊緊2F啦

chrisyy4563 發表於 2023-11-9 11:04

2F朝早咪有一班特別車咁行囉

andy92 發表於 2023-11-9 11:29

AN 只係接手做,本身已經開左好多年

加左回程咁大把

Jeanne33 發表於 2023-11-9 11:30

其實大大條2B係度,2F可以考慮飛歌和老街吧橫頭磡可以去永光/天馬苑搭
畢架山又可以做到一部份九龍塘
真正得返聯合道/浸會果邊比較麻煩 (但都有73小巴

ricky 發表於 2023-11-9 11:40

GJ4256 發表於 2023-11-9 10:52
A23已經抽擊緊2F啦

紅van做平日,A23做星期六日,變相聯手搞2F
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 直線抽擊2F