E21A 發表於 2024-1-21 14:35

阿提哈德航空將於2024年2月停辦廣州航線

https://www.aeroroutes.com/eng/231207-eyfeb24can

一個星期3班都做唔住?
疫情後EY香港航線冇恢復,其中一個原因係開咗CAN-AUH。結果唔夠兩年摺線收場。
唔知究竟EY係諗住放棄全個華南市場,定諗住食回頭草重開香港線呢?
疫情前2019年搭過AUH-HKG一次,發覺真係好多強國人,我諗成個經濟艙起碼六七成都係廣東省客。

HR1377 發表於 2024-1-21 17:04

EY唔夠QR和EK打咪摺線收場

同埋EY要擺隻機喺香港和廣州咁耐,開支成本高過EK QR

Waiyin12 發表於 2024-1-22 04:34

HR1377 發表於 2024-1-21 17:04
EY唔夠QR和EK打咪摺線收場

同埋EY要擺隻機喺香港和廣州咁耐,開支成本高過EK QR ...

抄下隔離 EK / QR 啲時間,喺香港 turn around time 唔算太耐,QR 一日兩班機每班都係泊 HKG 2-3 個鐘左右

E21A 發表於 2024-1-22 06:03

Waiyin12 發表於 2024-1-22 04:34
抄下隔離 EK / QR 啲時間,喺香港 turn around time 唔算太耐,QR 一日兩班機每班都係泊 HKG 2-3 個鐘左 ...
我諗應該係AUH轉機時間問題,搞到架機要係香港泊咁耐。
好似我19年坐過既MAN-AUH,一日得一班,朝早機。夜晚到AUH再駁深夜前出發既香港機,返到香港朝早約9點。
如果EY要縮短turn around time,香港機就要遲起碼5個鐘,係AUH第2日朝早出發。轉機時間太長仲要係橫跨深夜會好趕客。

KV8948 發表於 2024-1-23 14:04

佢到香港既時間係岩到港遊客或者果班到香港之後再轉機/車去中國。

對外遊港人完全唔friendly,係歐洲天未光要去機場,嘥左一日+一晚酒店,所以中東三寶三間之中最少香港人坐,以前飛332 788都唔滿

ErnestHey 發表於 2024-1-24 17:42

我疫情前坐過HKG-AUH-MAN 香港好似係1800左右起飛 一人一排都仲有突 Y class 應該1/3loading 左右 用787

HR1377 發表於 2024-1-24 20:34

KV8948 發表於 2024-1-23 14:04
佢到香港既時間係岩到港遊客或者果班到香港之後再轉機/車去中國。

對外遊港人完全唔friendly,係歐洲天未 ...

EK寧願恢復382/383,不是386/387就知道386/387到香港時間不friendly (EY中東出發時間同EK386相若)

除非EY更改香港時間slot,否則恢復香港航線機會低

E21A 發表於 2024-1-25 05:59

ErnestHey 發表於 2024-1-24 17:42
我疫情前坐過HKG-AUH-MAN 香港好似係1800左右起飛 一人一排都仲有突 Y class 應該1/3loading 左右 用787 ...

我諗你應該係淡季坐。我19年6月坐過一次,去程爆到divert咗我坐TG去BKK駁EY機。回程8月中就幾乎坐滿。
不過EY時間唔靚,又不斷cut cost(HKG-AUH 19年嗰陣得一餐,連杯麵都冇),如果唔係最平都唔會揀
頁: [1]
查看完整版本: 阿提哈德航空將於2024年2月停辦廣州航線