rickywk 發表於 2024-3-11 20:15

因航77W換位

https://flights.cathaypacific.com/zh_TW/flying-with-us/cabin-classes.html?cxsource=TOP-NAV_FLIGHTS_4_1

未見公開F位設計,唔知係會cut定留有一手

clivetock 發表於 2024-3-11 20:28

Y位轉10個一排嗰陣已經換過,今次又再換新咁本身啲凳會拆比773或者333用?

F位可能唔換直接等779就算?

rickywk 發表於 2024-3-11 20:57

clivetock 發表於 2024-3-11 20:28
Y位轉10個一排嗰陣已經換過,今次又再換新咁本身啲凳會拆比773或者333用?

F位可能唔換直接等779就算?

Y位有機會換落773 Regional config,333就未必合用
就算唔換落去,因航25/26年開始inflight hard product都幾多種,A321neo一種,B77W/779一種,A333+B773 Regional 一種,A350一種,A330 long haul又一種(假切A333 long haul+A350唔跟隊換)

cwsj2003 發表於 2024-3-11 22:02

F好似冇話換,77A會轉config cut 埋F?779訂21部似乎就係替77A,之不過真係77A都開始換J,唔係順手轉埋config的話,未會好多機有F?

Waiyin12 發表於 2024-3-11 22:21

Y位有機會換落773 Regional config,333就未必合用
就算唔換落去,因航25/26年開始inflight hard product ...

A350 入面,A359 同 A35K 已經係兩款不同 products

開咗條 link 但見唔到新 products,我都想知新 Y 位係點?

cwsj2003 發表於 2024-3-11 22:29

Waiyin12 發表於 2024-3-11 22:21
A350 入面,A359 同 A35K 已經係兩款不同 products

開咗條 link 但見唔到新 products,我都想知新 Y 位 ...

PEY
https://www.cathaypacific.com/content/dam/focal-point/digital-library/cathay-pacific/inflight-experience/premium-economy-class/inflight-generic/77J_PEY_B_900x600.renditionimage.900.600.png
Y
https://www.cathaypacific.com/content/dam/focal-point/digital-library/cathay-pacific/inflight-experience/economy-class/inflight-generic/77J_EY_2400x1600.renditionimage.900.600.png

https://www.cathaypacific.com/content/dam/focal-point/digital-library/cathay-pacific/inflight-experience/CX_nose_to_tail_16-9_EN.mp4

Waiyin12 發表於 2024-3-11 23:50

cwsj2003 發表於 2024-3-11 22:29
PEY

Y

個 Y 望落同而家一樣,同樣係 Recaro CL3710,IFE screens、座位顏色都無變(除咗張相應該調過色)

TE8311_QTR 發表於 2024-3-12 00:54

就算唔換落去,因航25/26年開始inflight hard product ...
觀察所得:

[*]比較過seat map之後,應該係77K
[*]20K呢個位位於第2個cabin嘅2排,有可能因為個suite比較大,前面擺少咗1排
[*]J 會多1行,係原有第30排
[*]PEY竟然有6行,提升到48個位
[*]而且有個廁所係Door L3前面
[*]估計原有第39-42排Y會被拆走

正如Waiyin12所講,段片嘅 Y 用返同一款 Recaro CL3710 凳,所以估計係做大翻新就算
[*]保留原有嘅金屬支架, 凳背同電視
[*]換過晒啲海綿,凳面同頭枕嘅布料,同埋seat pocket就搞掂
[*]凳面塊布嘅設計同現有有分別,新款又3條線,有別於現時「湖水流動」嘅設計
[*]類似例子有AY A350翻新

如果Y廁所同廚房都無變動嘅話,載客量估計改做40J 48W 262Y

szeto993 發表於 2024-3-12 07:47

777終於捨得換PEY位,但就搞到自己公司32Q嘅J位好老尷

AVD1 發表於 2024-3-12 15:44

szeto993 發表於 2024-3-12 07:47
777終於捨得換PEY位,但就搞到自己公司32Q嘅J位好老尷

向來長途同短途線都係有差別,只係 CX 成日將啲長途機放短途線上面攝時間而已。
頁: [1] 2
查看完整版本: 因航77W換位