eric278 發表於 2024-3-14 14:00

17/3起進智港島10, 10P, 31, 31X, N31加價

由2024年3月17日起,進智公交營辦的港島專線小巴10、10P、31、31X及N31線(客運營業證編號3174C)將調整票價。

10, 10P
13.10 → 14.00
10.30 → 11.00
9.20 → 10.00
6.30 → 7.00
5.20 → 5.80

31, 31X
10.30 → 11.00
6.30 → 7.00
5.20 → 5.80

N31
16.70 → 17.70
11.00 → 12.00
7.50 → 8.40

2024年12月31日前,31線設有以下優惠分段:
田灣往瑪麗醫院 $6.50(早上10時後適用,只限現金)
華富往田灣 $4.50

來源:運輸署通告
https://www.td.gov.hk/filemanager/en/content_13/GMB10_31_FareIncrease_20240317_chi.pdf

此組路線對上一次調整票價日期為2020年10月4日。

kay 發表於 2024-3-14 20:29

呢組線非繁咁多年都係將接近一半車隊泊銅鑼灣休息
都係要加價

AtrHenu 發表於 2024-3-15 08:54

都係要加價

呢組線自13年轉營運商後已經變成半廢線狀況,分分鐘遲早屎水借大搞23西半山雙向收費下將它拉落堅道搶呢組小巴跌出嚟的客兼一個唔該殺死埋40M和23B.

btw,遲早10會似56,56B一樣變成得一班半班車或有線無車個款行之後將它集中資源做曬31從中省出多幾部車.:lol

kbh 發表於 2024-3-15 10:28

AtrHenu 發表於 2024-3-15 08:54
呢組線自13年轉營運商後已經變成半廢線狀況,分分鐘遲早屎水借大搞23西半山雙向收費下將它拉落堅道搶呢組 ...

23西半山雙向收費下將它拉落堅道 咁搞高記果度無車出CWB

AtrHenu 發表於 2024-3-15 22:31

kbh 發表於 2024-3-15 10:28
23西半山雙向收費下將它拉落堅道 咁搞高記果度無車出CWB

高主教書院有架小巴56A可以到銅鑼灣(時代廣場),再者拉23落堅道就係只留40做羅便臣道巴士落山服務(最多修頓後跟930個隻走線返會展站補位).:lol

kbh 發表於 2024-3-16 10:37

AtrHenu 發表於 2024-3-15 22:31
高主教書院有架小巴56A可以到銅鑼灣(時代廣場),再者拉23落堅道就係只留40做羅便臣道巴士落山服務(最多修 ...

成日上唔到車,同埋人口老化,唔通叫輪椅係西摩道落山?定等30分鐘既40落金鐘轉?

AtrHenu 發表於 2024-3-16 14:56

都係要加價

不如呢組交俾28個公司做令到可以10與28S重組,之後31大幅減價和加班吸客好過今日係堅道東行同紅巴103大家鬥HEA做唯一的落山服務.:lol

kay 發表於 2024-3-16 18:25

AtrHenu 發表於 2024-3-16 14:56
不如呢組交俾28個公司做令到可以10與28S重組,之後31大幅減價和加班吸客好過今日係堅道東行同紅巴103大家 ...

重咩組
南區經半山堅道去金鐘中環灣仔銅鑼灣根本生意難做
堅道同羅便臣道
一邊一天堂一邊地獄
頁: [1]
查看完整版本: 17/3起進智港島10, 10P, 31, 31X, N31加價