rheneaschoi 發表於 2024-3-19 14:22

元朗高壓電纜鬆脫掉下 橫跨行車天橋 打中小巴及燈柱

https://www.hk01.com/%E7%AA%81%E7%99%BC/1001892/%E5%85%83%E6%9C%97%E9%AB%98%E5%A3%93%E9%9B%BB%E7%BA%9C%E9%AC%86%E8%84%AB%E6%8E%89%E4%B8%8B-%E6%A9%AB%E8%B7%A8%E8%A1%8C%E8%BB%8A%E5%A4%A9%E6%A9%8B-%E6%89%93%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%B7%B4%E5%8F%8A%E7%87%88%E6%9F%B1

今日(19日)中午12時29分,一名小巴司機報案,指駛經青山公路元朗段時,疑有電纜損毀鬆脫,由高處墮下,擊中其小巴車頂及一支燈柱。事件中沒有人受傷,小巴其後被拖走維修;而燈柱則折斷塌在凹頭交匯處對開行車線,令路面受阻。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20240319/846754630451859456809341.jpeg/J-IdR1ba4I1Uwv2tgJm4frgS3MAf7a3oj5ZvuI-Wb7g?v=w1920

來源 ‫:‬ HK01

kitarolo 發表於 2024-3-19 18:39

樓主連結㩒落去變咗有線新聞

應該是維修中電纜(不帶電)
但咁重砸落嚟無傷亡已萬幸

再另外,圖中臨時行車橋應至少
有25+年嘅歷史,我年少時已存在

rheneaschoi 發表於 2024-3-19 18:44

謝謝通知,連結問題已修正

JH_LE4612 發表於 2024-3-21 10:09

應該少數臨時臨到永久嘅橋,我都慣左叫佢做鐵橋。希望去到逢吉鄉公屋入伙嗰陣唔使推倒重來。
頁: [1]
查看完整版本: 元朗高壓電纜鬆脫掉下 橫跨行車天橋 打中小巴及燈柱