andreweb 發表於 2024-3-23 20:51

城巴新出牌11米E500問題

想問一下,城巴新出牌的9152-9155同現時的4052-4091有甚麼分別?
其實入多幾部b9豪,會否比入多幾部E500好,因為個人覺得豪座得比較舒服,車廂都靜好多。:o

Fuk19805 發表於 2024-3-23 20:57

1. 4052-4091有RAS,9149-9157冇RAS

2. B9尾軸,轉彎半徑大,比較難行九曲十三灣,即係好似而家91XX上到赤柱,但係95XX好少上;加上9149-9157訂嗰時好似已經出咗B8L,唔再接B9單,B8又冇11米版

KE7066 發表於 2024-3-23 21:08

1. 4052-4091有RAS,9149-9157冇RAS

2. B9尾軸,轉彎半徑大,比較難行九曲十三灣,即係好似而家91XX上到赤 ...
要歐六一定係 B8 唔會係 B9

但未必係 B8 唔會有 11 米版
而係 10 部唔會砌比你

HU6455 發表於 2024-3-25 01:26

2. B9尾軸,轉彎半徑大,比較難行九曲十三灣,即係好似而家91XX上到赤 ...

其實反而吾明點解呢批車會冇RAS

Fuk19805 發表於 2024-3-25 14:46

呢個真呀,九巴就話RAS要特登training,而家新城其實由頭批已經有RAS,唔存在咩司機熟唔熟悉嘅問題

HE7921 發表於 2024-3-25 16:58

無RAS可以進一步減低發尾的風險
頁: [1]
查看完整版本: 城巴新出牌11米E500問題