rickywk 發表於 2024-4-9 21:11

中環行人天橋擁有者同管理問題

1. 中環7號碼頭至郵政總局/ifc行人天橋,本身就好似一般政府管理行人天橋咁,但近幾年自從恆基投得新地皮後就變咗恆地管理、宣傳用,甚至有時會有保安駐守。但喺streetview喺近郵政總居扶手電梯、樓梯位又見到HF143呢組編號,咁呢組天橋係唔係路政署興建、管理,然後由恆基租黎宣傳用?

2. 同樣,由交易廣場接駁至恆生總行、ifc嘅天橋,柱身就係政府宣傳用,但收喺假天花嘅燈、路牌、地磚就置地風格,但係去到HF37B、HF137呢兩段就好明顯係政府管理,即使地磚顏色相近,但天花燈明顯唔同。呢組天橋又係唔係路政署興建、管理,然後由置地租黎宣傳用?我甚至見過置地清潔工人去倒垃圾

GA6072 發表於 2024-4-9 22:43

1. 呢條橋似係臨時橋,而家條橋入左恆基地盤,應該傾過係地盤範圍既一段交左比地盤打理

2. 如果無理解錯,靠近馬路既一邊係政府,另一邊係私人。橋面花係一樣,但有條界分到

rickywk 發表於 2024-4-13 18:36

GA6072 發表於 2024-4-9 22:43
1. 呢條橋似係臨時橋,而家條橋入左恆基地盤,應該傾過係地盤範圍既一段交左比地盤打理

2. 如果無理解錯, ...
我試過去地政總署去搵在私人發展項目內提供公眾設施 ,搵唔到呢兩條行人天橋有批過出去,同埋交易廣場外嘅行人橋,我最近搵到佢嘅結構物編號係HF37

hkboy8642 發表於 2024-4-13 21:28

https://www.hk01.com/地產樓市/955108/恒基中環商業地王准建3幢商業樓宇-總樓面逾174萬呎
依個係模擬將來設計

GA6072 發表於 2024-4-14 06:38

rickywk 發表於 2024-4-13 18:36
我試過去地政總署去搵在私人發展項目內提供公眾設施 ,搵唔到呢兩條行人天橋有批過出去,同埋交易廣場外嘅 ...
如果目的係了解火燒車有關
或者睇下有無位置可以幫九巴報仇既話

我就建議唔好嘗試
因為呢d金融重地申請文件書信都好足
而且單野玩認真計
隨時賠多百零部MMC都唔出奇

Lands答唔到,係因為
Maintenance唔係Lands管
工程其間交地盤範圍內既公家野比私人暫管
係幾常見既事
不過,詳細故仔係內部特定職工至知
上面係講緊慣常做法