ksmbh 發表於 2008-2-26 14:11

[惠州新春行vi]惠州的士/出租車

有d好殘,有d好新.
部部都唔同顏色.

ac 發表於 2008-2-26 14:36

上圖黃色的志通公司屬惠陽車

blueblue 發表於 2008-2-26 16:56

wow.. good.. use a corolla to be a taxi
locally built or imported?

AVW56 發表於 2008-2-27 13:30

原帖由 blueblue 於 2008-2-26 16:56 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
wow.. good.. use a corolla to be a taxi
locally built or imported?

Thjey are locally built.

Guangzhou Toyota

AVW56 發表於 2008-2-27 13:43

原帖由 ksmbh 於 2008-2-26 14:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
有d好殘,有d好新.
部部都唔同顏色.

第2張相係 粵L K 車牌
此乃惠陽區之的士
(粵L K 乃惠陽區營運車字頭)

惠陽區只有數十部的士, 黃色的, 與惠州市區的紅色作區別
(當然, 而家惠州市區的士已經係五顏六色......)
而用車亦清一色係呢一款, 非常殘舊

相中的惠陽的士的型號
惠州市區亦曾採用, 但係o係 2002年 左右已經全部退役
於2002年, 換入第3張相個款 神龍富康 及 另一款一汽大眾
5年服務滿後, 再於07年年中 換入新款一汽大眾 (第4張相)

至於 豐田花冠 (第1張相) ,是新投入的的士, 由全新公司經營 (康帝酒店)
(惠州係07年, 增加的士牌500個)

至於現時部分未夠5年的神龍富康, 仍然繼續服務
但會於08年第一季內換成 豐田銳志
並收取較高費, 即是豪華的士

AVW56 發表於 2008-2-29 16:45

送上一張相片

豐田花冠 惠州新的士 (惠州市康帝酒店 及 惠州市金通運輸)
官方開車儀式

呢批新的士, 全部裝左GPS
並且接受07年中才開設的
"惠州市小汽車電召服務熱線" 服務

呢兩間公司的的士司機, 全部都要著禮服開工
簡直係文明的表現!

S3BL121 發表於 2008-2-29 21:46

我次次都o係惠州汽車站打的去博羅
都係坐中o個d 超殘神龍富康998
由上車驚到落車
又驚佢係d 套牌假的士
又驚佢安全措施唔夠

ksmbh 發表於 2008-2-29 22:58

原帖由 S3BL121 於 2008-2-29 21:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
由上車驚到落車
又驚佢係d 套牌假的士
又驚佢安全措施唔夠

係咪圖中黃色同紅色的都是神龍富康,
是福士Polo嗎?

AVW56 發表於 2008-2-29 23:34

原帖由 S3BL121 於 2008-2-29 21:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
由上車驚到落車
又驚佢係d 套牌假的士
又驚佢安全措施唔夠

車站前面個d等客的士, 全部都係 "有背景的"
有背後勢力控制架, 交警都唔敢郁佢地, 你話佢地咩背景呀?
仲有, 唔係架架的士, 都可以泊係車站出面個度大搖大擺咁等客架
而且泊係車站橋底d車, 全部都係舊車 神龍富康 或者 舊一汽大眾
一部新的士都無

以前未有新的士之前, 問題好似無咁明顯察覺唔到 (但問題一直存在)
因為大家都是紅色的士, 都搞唔清邊個打邊個
但係而家有左新的士, 發覺幾乎見唔到新的士係車站出面等客
我先慢慢發覺到呢個問題
就算有新的士係車站出面落客
落客之後, 新的士都唔敢係車站前面上客......

停係車站橋下面d的士好惡架
好似我去下角咁, 打錶的8元已經ok
平時佢開價10元, 都算啦, 反正惠州的士一向唔興打錶, 差少少算啦
但係, 去到過年, 加價到20元
有d, 直情嫌太近, 寸到唔做我生意!!!

最勁一次, 試過係車站出面, 等左20分鐘都無車肯車我
20分鐘, 真係行都行得到去下角咁濟......
所以, 我建議你可以行出少少
去到南方大酒店, 或者千葉大廈門前直接截車仲好
搭到新的士之餘, 又可以按咪錶收費, 又可以有發票

不過, 平心而論
惠州的士, 就什少套牌車的
我都從未聽聞過有關惠州的士有過套牌的事

你去博羅邊度? 縣城羅陽? 佢收你幾多?
我平時搭去博羅仍圖鎮
平時收$80, 過年收$100, 走國道

AVW56 發表於 2008-2-29 23:38

原帖由 ksmbh 於 2008-2-29 22:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

係咪圖中黃色同紅色的都是神龍富康,
是福士Polo嗎?

唔明白你想問咩......

神龍富康, 即是香港所指的 "先進" , 有兩個上箭咀logoo個個牌子呢
一汽大眾, 即是香港所指的 "福士", 有個圓圈 "VW" 字樣logo

惠州從來無用過polo做的士車款wo
頁: [1] 2
查看完整版本: [惠州新春行vi]惠州的士/出租車